Socha Stalina v Gori. Archivní snímek | foto: Reuters

Bronzový Stalin se vrací do svého rodiště, odkud ho nedávno odklidili

  • 17
Obyvatelé gruzínského města Gori se dočkají návratu památníku svého nejslavnějšího rodáka. Už v prosinci by na ně opět měl zhlížet někdejší sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin.

O návratu pomníku rozhodlo ministerstvo kultury Gruzie a vyhovělo tak požadavku radnice, která se domáhala návratu pomníku sovětského vůdce. "Předpokládáme, že bude obnoven k 21. prosinci, dni Stalinových narozenin. Památník bude postaven před starým domem Josifa Džugašviliho," uvedl portál Gruzia Online.

Socha diktátora, který má na svědomí miliony lidských životů, zmizela z centrálního náměstí Gori v červnu 2010. Úřady tehdy šestimetrový bronzový monument nechaly odvézt pod rouškou tmy, aby místní nepopudili. Na jeho místě měl vyrůst památník obětem konfliktu mezi Gruzií a Ruskem. Také Gori bylo v roce 2008 ruskými jednotkami ostřelováno (reportáž z rozstříleného Gori čtěte zde).

Bronzový Stalin zmizel v dobách, kdy moc v Gruzii ještě pevně držel v rukou prezident Michail Saakašvili. Od té doby se však mnohé změnilo. Premiérem je nyní Saakašviliho politický sok Bidzina Ivanišvili, který se snaží zlepšit vztahy s Moskvou. Možná i proto se Stalin opět vrací do svého rodiště.

Portál NEWSru.com připomíná, že v Gruzii letos neznámí pachatelé polili několik Stalinových soch růžovou barvou. V Gori jsou však na svého rodáka dodnes pyšní. Po získání nezávislosti v roce 1991 nadšení Gruzínci strhávali sochy Lenina a Stalina po celé zemi. Nikoliv však v Gori. Obyvatelé města se shromáždili kolem sochy na centrálním náměstí a nikoho nenechali dotknout se monumentu.

Červen 2010. Stalinova socha opouští centrální náměstí v Gori:

Gori, Gruzie

Gori, Gruzie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video