Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a britský premiér Boris Johnson...

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a britský premiér Boris Johnson pózují během zahájení summitu G20. (30. října 2021) | foto: AP

Británii nelze věřit, tvrdí Macron. Johnson kvůli rybám připouští právní kroky

  • 58
Britský premiér Boris Johnson nevyloučil možné právní kroky vůči Francii v pobrexitovém sporu ohledně rybolovu v britských vodách. V sobotu to řekl stanici Sky News. Francouzský prezident Emmanuel Macron v souvislosti se sporem zpochybnil důvěryhodnost Británie.

Podle BBC Johnson přiznal, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou neklidné.

Francouzské úřady ve čtvrtek zadržely britskou rybářskou loď, která podle nich lovila poblíž ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn v souvislosti s incidentem hovořil o porušení mezinárodního práva a Johnson dnes naznačil, že mohlo jít o narušení pobrexitové dohody.

„Pokud dojde k porušení úmluvy, nebo pokud si budeme myslet, že k porušení úmluvy došlo, uděláme vše nutné k ochraně britských zájmů,“ řekl Johnson stanici Sky News v Římě, kde se účastní summitu velkých světových ekonomik skupiny G20.

„Ne, samozřejmě, že to nevylučuji,“ odpověděl premiér na otázku, jestli může vyloučit aktivaci opatření používaných k případě, že by došlo k narušení obchodní dohody mezi Británií a Evropskou unií. 

Nynější prioritou je však podle Johnsona nikoliv spor o rybolov, ale společný postup v boji proti změnám klimatu. Británie od neděle pořádá klimatický summit COP26, klima je jedním z témat i na římském summitu G20. Očekává se, že Macron a Johnson se v neděli v Římě sejdou na neformální schůzce, píše BBC.

Lídři na summitu G20 schválili dohodu o zavedení globální minimální daně

„Když strávíte roky vyjednáváním dohody a o pár měsíců později děláte opak toho, na čem jste se dohodli, a to v bodech, které vám vyhovovali nejméně, není to zrovna velký důkaz vaší důvěryhodnosti,“ řekl Macron rovněž před začátkem summitu G20 ohledně sporu s Británií.

Spor o rybolov mezi Paříží a Londýnem spustil odchod Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají francouzské posádky nárok.

29. října 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video