Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Britské vězně láká islám. Kvůli gangům, lepšímu jídlu i volnu na modlení

  • 98
Někteří britští vězni konvertují k islámu, aby získali výhody a protekci u mocných muslimských gangů. Mnohým také chutná muslimské jídlo. K tomuto závěru došla šéfka vězeňských inspektorů ve Spojeném království poté, co inspekce zkontrolovala 85 káznic a vyslechla 164 muslimů v osmi věznicích.

Poměr muslimů mezi vězni od poloviny 90. let dramaticky vzrostl - ze 2 513 trestanců v roce 1994 na 9 795 vězňů v roce 2008. Vedení některých přísně střežených věznic se proto obává, zda nejsou nemuslimové zastrašováni a nebo není změna vyznání na vězních vynucována, uvedl server listu The Times.

Šéfka britských vězeňských inspektorů Dame Anne Owersová vidí pravou příčinu nezvykle vysokého počtu konvertujících vězňů jinde. Některé z nich totiž nalákaly výhody, které mají v káznicích pouze vyznavači Islámu.

Mnozí si pochvalují, že díky pátečním modlitbám stráví více času mimo celu. Další zase dávají před nepříliš oblíbenou vězeňskou stravou přednost muslimskému jídlu. Roli hraje i možnost získat ochranu a podporu gangů.

Owersová ve své zprávě také varuje před tím, že někteří muslimští vězni směřují k extremismu, protože se s nimi ve věznicích automaticky jedná jako s potenciálními radikály.

"Bylo by naivní popírat, že jsou ve vězeňské populaci muslimové s radikálními názory. Nebo ti, kteří k nim mohou z různých důvodů inklinovat. Ale to není argument pro paušální přístup ostrahy k muslimským vězňům," uvedla Owersová.

Pokud se zaměstnanci věznic nebudou muslimům efektivně věnovat, bude hrozit, že vězeňská zkušenost v nich vzbudí nenávist a odcizení, takže budou více nakloněni násilí nebo i extremismu, varuje inspekce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video