Britské úřady zabavily na francouzské straně tunelu pod kanálem La Manche...

Britské úřady zabavily na francouzské straně tunelu pod kanálem La Manche desítky funkčních ručních zbraní a munici (3.7.2017). | foto: National Crime Agency

Britové našli pod kanálem La Manche 79 zbraní, zatkli Čecha a Poláka

  • 246
Britské úřady zabavily na francouzské straně tunelu pod kanálem La Manche desítky funkčních ručních zbraní a munici. Policie podle tisku zatkla Čecha a Poláka.

Podle britské policie jde o rekordní nález - 79 zbraní schovaných v autě se speciálně upraveným motorem bylo patrně určeno pro běžné zločince. V souvislosti s nálezem byli zatčeni a obviněni dva muži, z nichž jeden je podle BBC třiadvacetiletý Čech Denis Kolenčukov, který v Británii žije.

Druhým obviněným pak je údajně devětapadesátiletý Polák Janusz Michek. Oba byli podle britského listu Telegraph obviněni a soud je také poslal do vazby. Polák byl podle stránek policie zatčen na místě a Čech v britském přístavním městě Dover.

Na zátahu se podíleli detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Scotland Yardu a z Národního kriminálního úřadu (NCA).

Zbraně, zabalené do igelitu, byly podle agentury Reuters schované ve speciálně upravených částech motoru, který dodávka převážela.

Policie nemá pochyb o tom, že zbraně měly skončit v ulicích Londýna. „Tam by způsobily neštěstí a nepředstavitelnou škodu,“ řekl zástupce policie Michael Gallagher.

Několikadenní vyšetřování předcházející zásahu ukazovalo na to, že k převozu zbraní dojde o uplynulém víkendu, uvedl Národní kriminální úřad na své internetové stránce. Tuto informaci dostala pohraniční policie působící v obci Coquelles u Calais, která dodávku zajistila, ještě než vjela do tunelu. Při prohlídce vozu policisté našli ve skrýších v motoru množství ručních zbraní ráže 4mm a 6 mm a munici.

Graham Gardner z NCA uvedl, že tyto zbraně sice nepatří k největším, ale jdou snadno schovat a v rukách toho, kdo by byl připraven je použít, by byly smrtonosné.

V Coquelles bylo v souvislosti s nálezem zatčeno dalších šest Poláků, čtyři ženy a dva muži, policie je ale později propustila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video