Německý bombardér Dornier Do 17Z nad anglickou krajinou

Německý bombardér Dornier Do 17Z nad anglickou krajinou | foto: rafmuseum.org.uk

U „létající tužky“ v La Manche už jsou potápěči, vyzvednutí potrvá týdny

  • 31
Britští potápěči v sobotu zahájili složitou operaci, aby vyzvedli z moře letoun zřícený u břehů Velké Británie během druhé světové války. Jediný známý dochovaný exemplář německého bombardéru Dornier Do 17 by se měl stát vzácným exponátem muzea v Londýně.

Potápěči začali kolem letounu budovat kovový rám, s jehož pomocí stroj vyzdvihnou na hladinu. Mělo by to trvat asi tři týdny, uvedla dále agentura AFP.

Letoun, přezdívaný pro úzký podlouhlý trup "létající tužka", sestřelili britští letci v roce 1940 během bitvy o Británii. Před pěti lety jej pak objevili potápěči v hloubce zhruba 30 metrů pod hladinou. Podle odborníků je s ohledem na více než 70 let, která strávil v moři, v pozoruhodně zachovalém stavu. Některé hliníkové součásti sice zkorodovaly, třeba pneumatiky na podvozku však zůstaly nahuštěné.

Bombardovací a průzkumný letoun Do 17 tvořil během takzvané bleskové války základ vzdušných sil německé Luftwaffe. Původně jej konstruktéři navrhli jako dopravní letoun, společnost Lufthansa ho však odmítla kvůli příliš úzkému trupu. Vojenské letectvo po nutných úpravách učinilo z tohoto dvoumotorového hornoplošníku na začátku druhé světové války páteř svých bombardovacích sil. Toto období kulminovalo právě během bitvy o Británii, po níž Dorniery uvolnily místo strojům Junkers Ju 88.

Vyzvednutí objeveného letounu z vod kanálu La Manche vyjde Brity přibližně na 345 tisíc liber (téměř 10,5 milionu korun). V muzeu bude letoun zaujímat významné místo vedle britského bombardéru sestřeleného v téže bitvě.

Bitva o Británii začala 10. července 1940 a skončila 31. října téhož roku. Zapojilo se do ní více než 2 900 britských a spojeneckých letců na zhruba 600 letadlech, což nebyla ani polovina z 1 750 letounů, které nasadili Němci. Navzdory početní převaze utrpěla Luftwaffe porážku, což se považuje za jeden z bodů zvratu druhé světové války.

3. května 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video