Britský premiér Boris Johnson navštívil mužskou věznici v Leedsu. (13. srpna...

Britský premiér Boris Johnson navštívil mužskou věznici v Leedsu. (13. srpna 2019) | foto: Profimedia.cz

Takhle to dál nejde. Johnsonova vláda chce zpřísnit propouštění teroristů

  • 168
Britská vláda chce razantně zpřísnit podmínky pro podmínečné propouštění vězňů odsouzených za trestné činy spojené s terorismem. Plán představil ministr spravedlnosti Robert Buckland, který tak reagoval na útok z Londýna, kde předčasně propuštěný vězeň zranil dva lidi. Experti však varují, že může jít o porušení zákona.

Podle dosavadní praxe mají odsouzení ve Velké Británii automaticky nárok na předčasné propuštění poté, co si odpykají polovinu uloženého trestu. Buckland zákonodárcům řekl, že kabinet chce změnit pravidla tak, aby lidé odsouzení za trestné činy spojené s terorismem mohli žádat o propuštění až po odsloužení dvou třetin trestu. 

Jejich žádost má potom vždy posuzovat komise pro podmínečné propuštění, která má zkoumat, jaké riziko by jejich pohyb na svobodě znamenal pro veřejnost.

„Nemůžeme tolerovat situaci, jaké jsme bohužel byli svědky v neděli, kdy je delikvent, který představuje riziko pro veřejnost, předčasně propuštěn automatickým zákonným procesem bez jakéhokoli dohledu výboru pro podmínečně propuštění,“ řekl ve sněmovně Buckland. 

Podle ministra je třeba reagovat okamžitě a nová pravidla by se měla vztahovat jak na nově odsouzené, tak i na ty, kteří už si odpykávají své tresty. Vláda podle něj také bude posuzovat, zda je maximální délka trestů za terorismus dostatečná.

Podle odborníků je však vládní záměr diskutabilní. Zejména plán, aby se nová pravidla zpětně vztahovala i na dříve odsouzené, podle nich může při případném přezkoumání soudem narazit. 

„Rozhodnutí prodloužit tresty lidem, kteří už byli odsouzeni a kteří očekávají podmínečné propuštění po odsloužení poloviny trestu, může být porušením zákona,“ řekl BBC právník a člen Sněmovny lordů Alex Carlile. Podle něj navíc prodloužení trestů celý problém neřeší, jen jej odkládá.

Setni rodičům hlavy, radil útočník z Londýna své dívce. Prahl po mučednictví

List The Independent napsal, že by usvědčení teroristé měli být ve vězení dokonce neomezeně dlouhou dobu. Vláda tento plán údajně zvažuje s tím, že by se vztahoval na všechny zločiny spojené s terorismem, třeba i šíření teroristické propagandy. 

„Jsem si jistý, že někteří budou tento plán vnímat jako kontroverzní. Ale jsme v situaci, kdy nám lidé opouštějí vězení a krátce nato se pokoušejí vraždit členy veřejnosti. To nemůže být udržitelné,“ uvedl pro The Independent anonymní zdroj z vlády.

Držení a šíření extremistických materiálů se v minulosti dopustil i Sudesh Amman, který v neděli útočil v Londýně poté, co si za tyto činy odseděl část trestu. Původně měl být ve vězení ještě přes dva roky. Policie o jeho nebezpečnosti věděla a sledovala jej. Bezprostředně poté, co pobodal dva lidi, jej na ulici zastřelila. 

Už loni v listopadu zaútočil v Londýně předčasně propuštěný vězeň, který na mostě London Bridge zabil dva lidi. Džihádista Usman Khan byl právě na konferenci o převýchově vězňů.

Zavření teroristé bez problému radikalizují ostatní vězně

The Independent už v lednu uvedl, že v britských věznicích bobtná problém s radikalizací odsouzených. V současnosti je za mřížemi přes dvě stě lidí usvědčených z terorismu, ovšem až osm stovek lidí vězeňská služba podezírá z příklonu k extremismu. I ve vysoce střežených věznicích tak radikálové mohou bez větších potíží rekrutovat nové potenciální teroristy.

Problém údajně tkví v nedostatku personálu káznic a jejich nevhodnému výcviku. „Zaměstnanci jsou tak vytížení, že nemají na nic čas. Dělají vše pro to, aby vůbec udrželi nastavený režim. Nemohou ještě získávat informace od vězňů,“ říká Mick Pimblett z britské Asociace vězeňských dozorců.

Další bývalí i současní dozorci pak říkají, že je těžké zjistit radikalizování vězňů, kteří se spolu baví arabsky nebo urdsky. Místem, kde teroristé získávají nové příznivce, mají být i páteční modlitby. „A dozorci s tím nemohou nic dělat,“ říká jeden ze zaměstnanců s tím, že je zde velká skupina lidí, kteří jsou po odchodu z vězení větším rizikem, než když do něj nastoupili.

„Většina lidí se pak vrátí ke svému běžnému životu, ale někteří se za dobu svého pobytu ve vězení tak zradikalizují, že na svobodě budou chtít zaútočit na Západ,“ dodává dozorce, podle kterého je počet potenciálních teroristů ve vězeních mnohem vyšší než udávaných osm set.

Britská policie zastřelila v Londýně muže, nožem zranil několik lidí:

2. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video