ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Británie zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, ignoruje dohodu o brexitu

  • 43
Britská vláda ve středu zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel.

Návrh, který vláda Borise Johnsona připravila pro případ krachu jednání, podle stanice BBC porušuje britské závazky týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. 

Text v rozporu s loni schválenou smlouvou o britském vystoupení z EU stanovuje, že nebudou zavedeny kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie a že britská vláda bude mít výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. 

Norma podle médií výslovně uvádí, že výše uvedené body budou platné, i kdyby byly v rozporu s mezinárodními smlouvami.

„Bude to porušení mezinárodního práva a nabourání důvěry,“ uvedla na Twitteru krátce po zveřejnění návrhu von der Leyenová. 

Šéfka unijní exekutivy dodala, že je záměrem schválit návrh velmi znepokojena a že dodržování smluv je podmínkou dobrých budoucích vztahů. Michel podotkl, že dohodu podepsaly a ratifikovaly obě strany a musí být respektována jako celek.

Čas na vyjednávání skončí v prosinci

Británie opustila EU na konci ledna a už několik měsíců jedná o podobě budoucího partnerství. Přechodné období zajišťující čas na vyjednávání skončí v prosinci. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier i britský zástupce David Frost se shodují, že jsou názory obou stran v některých bodech velmi odlišné. 

Trudná sága brexit: Brusel tuší katastrofu, Londýn piluje krizové scénáře

Dohoda se hledá složitě například právě v oblasti pravidel hospodářské soutěže či přístupu unijních rybářů do britských vod. 

Z obou stran v posledních dnech znějí hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody.

Britský návrh tržního zákona podle některých unijních politiků naději na shodu dále zmenšuje. Irský premiér Micheál Martin například pohrozil, že pokud Británie brexitovou dohodu neuvede plně v praxi, bude výsledek jednání o budoucí obchodní dohodě neplatný.

29. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video