Dvacetiletý Sudesh Amman, který pobodal 2. února 2020 v jižním Londýně dva...

Dvacetiletý Sudesh Amman, který pobodal 2. února 2020 v jižním Londýně dva lidi. Následně byl zastřelen. | foto: Profimedia.cz

Nemuseli jste ho zabít, zlobí se rodina islamisty, který pobodal dva lidi

  • 494
Dvacetiletý islamista, který loni v únoru na jihu Londýna pobodal dva lidi a pohyboval se po ulici s pásem s falešnými výbušninami, nemusel zemřít, tvrdí jeho příbuzní. Sudeshe Ammana zastřelila zasahující policie.

Ammanova rodina si myslí, že zabíjet ho policie nemusela a že stačilo ho zatknout. Zdůvodňuje to podle listu The Times mimo jiné tím, že měl na sobě jasnou repliku „sebevražedného pásu“.

Útočník pobodal kolemjdoucí nožem s deseticentimetrovou čepelí, který krátce předtím ukradl v jednom obchodě. Obě jeho oběti útok přežily.

Amman se zločinu dopustil pouhých deset dnů po propuštění z vězení, kde skončil poté, co byl v listopadu 2018 odsouzen za držení dokumentů obsahujících teroristické informace a jejich šíření.

Policie vyšetřuje na místě, kde dvacetiletý Sudesh Amman pobodal dva lidi a následně byl zastřelen. Incident se odehrál 2. února 2020.

Propuštěn byl v lednu 2020 poté, co si odseděl dvě třetiny trestu v délce tří let a čtyř měsíců.

V rámci pokračujícího vyšetřování před porotou Královského soudního dvora v centru Londýna vznesli v pondělí Ammanovi příbuzní stížnost proti policii, že se Ammana možná ani nepokoušela zadržet živého.

Podle pitvy muž vykrvácel poté, co ho zasáhly dvě střelné rány do krku a do břicha.

Útoky nožem jsou dlouhodobý problém

Útoky nožem jsou v zemi poměrně rozšířené. Kromě islamistů je páchají také ozbrojené gangy. Kromě loupežných přepadení jsou popudem často i rasistické důvody, včetně nesnášenlivosti například k sexuálním menšinám.

Pokud policie označí útok za „rozsáhlý incident“, v její terminologii to znamená vážnou újmu či hrozbu pro veřejnost.

Vyhlášení tohoto stupně nebezpečí rovněž předpokládá, že jednotlivé bezpečnostní složky na místě pracují pod společným vedením.

Vyšetřování útoku nožem v Birminghamu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue