Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Británie se s oblíbenou královnou rozloučí devátého dubna

  20:54
Ve věku 101 let zemřela ve Windsoru britská královna matka, matka vládnoucí Alžběty II a babička prince Charlese. Buckinghamský palác oznámil, že ji smrt zastihla v sobotu odpoledne po 15. hodině (16. hodině SEČ) poklidně ve spánku, obklopenou členy rodiny, včetně královny Alžběty II. Pohřeb bude 9.dubna, tedy ještě předtím, než uplyne období truchlení za královninu sestru Margaret, která zemřela 9. února ve věku 71 let.

Na několika královských hradech, na Gibraltaru a na dalších místech si úmrtí matky britské královny v pondělí v pravé poledne připomnělo 41 dělových salv.

Bylo to poprvé od smrti Jiřího VI., manžela zesnulé královny matky, kdy nad Británií zaznělo 41 salv. Obvykle se jich střílí 21. Protože přestávka mezi jednotlivými výstřely činí u 41 salv celou minutu, trvala polední střelba skoro hodinu.

Charles v pondělí v televizi řekl, že královna matka měla naprosto "neodolatelného rošťáckého ducha". Dodal, že její smrt byla okamžikem, kterého se vždy bál a pořád nějak doufal, že nepřijde.

Naproti tomu rozhlasové a televizní stanice připraveny byly. Věnovaly zesnulé obsáhlé medailony, které byly natočeny dlouho před smrtí, jak je u známých osob obvyklé. Veřejnoprávní BBC se nevyhnula jisté kritice za údajně poněkud málo uctivý tón a za to, že moderátor Peter Sissons měl fialovou, a nikoli černou kravatu.

Lidé drželi celonoční vigílii
Korunní princ Charles spěchal do Windsoru v neděli se svými dvěma syny, kteří byli na lyžařské dovolené ve Švýcarsku. Aby se mohli co nejdříve vrátit, musela jim královna Alžběta II. dát speciální povolení, aby směli letět stejným letadlem. Královský protokol normálně neumožňuje, aby následník a jeho synové, kteří jsou v pořadí na trůn hned za ním, létali společně.

Královský hrad i další paláce byly v neděli pro veřejnost uzavřeny. Přesto se před Buckinghamským palácem, hradem Windsorem, edinburským hradem a dalšími rezidencemi scházejí lidé, aby přinesli květiny, drobné dárky, lístky se vzkazem nebo aby prostě byli spolu ve chvíli, která se každého nějakým způsobem dotkla.

Britská královská rodina se v neděli sešla na soukromé mši na hradě Windsoru, kde královna matka zemřela. Před hradem drželo asi sto lidí celonoční vigílii.

Královna matka bude mít pohřeb s plnými státními poctami, který by měl odpovídat jejímu postavení a také faktu, že byla poslední indickou císařovnou.

Pohřeb byl připraven před více než 20 lety
Královští poradci se sešli, aby ujasnili podrobnosti pohřbu. Vlastní obřad byl připraven a schválen samotnou královnou matkou před více než 20 lety. Byl i několikrát nacvičován, takže nyní jde hlavně o podrobnosti.

Tradice praví, že pohřeb by se měl konat osm dní po její smrti, ale to by připadlo na neděli. Proto se pohřeb bude konat v úterý 9. dubna ve Westminsterském opatství. Státní smutek má trvat až do dnu pohřbu.

Před pohřbem by měla být asi na tři dny vystavena ve Westminster Hall, rozlehlém sále, který byl kdysi královskou rezidencí a nyní je součástí parlamentu. Příští středu se na zvláštním zasedání sejdou obě komory parlamentu, aby poslanci a lordi měli možnost vzdát zesnulé královně matce hold.

Kondolence politiků
Královna matka byla velmi populární, získávala lidi svou vitalitou, laskavostí a úsměvem. A tak i když lidé cítí smutek, často se i na jejich tváři objeví úsměv. Zmínil se o něm i francouzský prezident Jacques Chirac, který ve své kondolenci napsal, že laskavost jejího úsměvu z ní učinila jednu z nejvíce milovaných tváří současnosti.
Německý prezident Johannes Rau připomněl, že královnu matku mělo rádo hodně Němců a že svým životem byla příkladem nejen pro Brity. Na královských hradech byly - již podruhé během necelých dvou měsíců - otevřeny kondolenční listiny. V únoru lidé kondolovali ke smrti královniny sestry, princezny Margaret.

Příznakem moderní doby je kondolenční listina, kterou otevřel Buckinghamský palác na internetu. Královský web je celý v černém a přináší mnoho podrobností a fotografií ze života královniny matky.

Ztratili jsme babičku
Až za sobotního soumraku se zpráva roznesla natolik, že se lidé začali scházet před Buckinghamským palácem ve středu Londýna, kde byla stažena vlajka na půl žerdi. Na trávníku u paláce lidé pokládali růže, karafiáty, narcisy, mezi nimi se objevil i plyšový medvídek. "Ztratili jsme dnes babičku," napsal kdosi na lístek, který položil mezi květy.

Řada lidí přišla také do Clarence House, což byla oficiální rezidence královny matky. Další lidé směřovali do Windsoru na západě od Londýna, kde zemřela a kde bude pohřbena.

Zármutek poté dali najevo i nejvyšší představitelé. "Královna matka byla symbolem slušnosti a odvahy," řekl premiér Tony Blair. V tom byla podle jeho slov symbolem celé Británie. "Byla sjednocující osobností, kterou všichni milovali a která s námi sdílela radosti a problémy. Úcta vůči ní však překračovala hranice Británie," uvedl premiér.

"Vyzařovala vřelost a šarm se smyslem pro humor, který okouzlil každého, kdo se s ní setkal," řekl vůdce opoziční Konzervativní strany Iain Duncan Smith. Bývalá premiérka Margaret Thatcherová ji označila ze velkou královnu.

Velkou oblibu královny matky také dokazuje fakt, že všechny britské televizní stanice přerušily vysílání a zařadily několikahodinové zvláštní pořady. Posluchači hudebních rozhlasových stanic vyslechli před zprávou píseň, na kterou rozhodně nejsou v rádiu zvyklí: britskou hymnu.

Královna nebyla členkou vysoké šlechty
Smrt královny matky není překvapením, jak vzhledem k jejímu věku, tak proto, že v posledních týdnech se její zdravotní stav zhoršoval. Pro královnu Alžbětu II. je to však druhé úmrtí mezi nejbližšími za poslední dva měsíce - v únoru zemřela její sestra Margaret. Navíc tento rok je oslavou 50 let panování Alžběty II. Ví se, že královna matka si velice přála dožít se hlavních oslav v červnu.

Královna matka nebyla členkou vysoké šlechty, narodila se v rodině málo významného skotského šlechtice. Ani po svatbě za prince Jiřího Alberta nečekala, že se stane královnou, protože tento osud byl určen staršímu bratrovi jejího manžela. Ten se sice skutečně stal králem, ale když si měl vybrat mezi trůnem a ženou, kterou si chtěl vzít za manželku, ale která byla pro britskou společnost nepřijatelná, zvolil svatbu. Musel tedy abdikovat, a proto se Jiří stal králem a Alžběta královnou. To však nebyl poslední skandál, který musela královna matka řešit.

Humor, životní elán a odvaha
Zejména v 80. a 90. letech byli její vnuci a vnučky předmětem jednoho skandálu za druhým, zvlášť v souvislosti s jejich rozvody. Sama však nikdy neztratila popularitu a právě to královské rodině pomáhalo v nejtěžších chvílích, zejména kolem skandálního konce manželství prince z Walesu a Diany.

Většina Britů oceňovala, že královna matka nikdy neztratila humor a životní elán. Sympatické jim bylo i to, že jako většina Britů byla zapálená zahradnice a že se vědělo, že si pravidelně dopřála sklínku ginu nebo whisky. Na jejích stých narozeninách ji přišly pozdravit statisíce lidí.

Zřejmě nejvíce se zapsala do vědomí národa svou odvahou během války, kdy jako královna navštěvovala vybombardované oblasti, pomáhala postiženým, jezdila do nemocnic a byla všude, kde ji země potřebovala. Z té doby se zapsaly dva její výroky. Když Němci vybombardovali Buckingahmský palác, komentovala to slovy: "Konečně se mohu podívat lidem z East Endu do očí." Při jiné příležitosti, když se jí zeptali, zda nepošle korunní princeznu a její sestru do bezpečí, odvětila: "Děti nepojedou beze mne, já nepojedu bez krále a král nepojede nikdy."

Budoucí královna matka

Královna matka

Královna matka.

Během druhé světové války chodila královna matka mezi lidi postižené bombardováním.

Král Jiří VI. sedí vedle své chotě při jeho korunovaci v roce 1937.

Královna matka s Winstonem Churchillem.

Královna matka na návštěvě u dětí postižených válkou v roce 1940.

Královna matka otvírá oficiální gratulaci od britské královny Alžběty II.

Královna matka

Královna matka

Královna matka otvírá oficiální gratulaci od Alžběty II.

Královna matka s Alžbětou II.

Na trávníku u Buckinghamského paláce lidé pokládali růže, karafiáty, narcisy, fotografie i plyšové hračky. "Ztratili jsme dnes babičku," napsal kdosi na lístek, který položil mezi květy.

Autoři: , , ,

Král Karel je velmi frustrován tempem svého uzdravování, uvedl jeho synovec

Král Karel III. odchází s manželkou z nedělní bohoslužby. (18. února 2024)

VIDEO Britský král Karel III. je frustrován tempem svého zotavování z rakoviny. Uvedl to jeho synovec...

Kate a Williama dojala nezvykle silná podpora veřejnosti. Žádají o soukromí

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britská princezna Kate a její manžel princ William uvedli, že je nesmírně dojala vřelost a podpora...

Někdo se pokusil dostat do lékařských záznamů Kate. Prověřují to úřady

Princezna z Walesu Kate (Windsor, 22. září 2022)

VIDEO Úřady prošetřují pokus o stažení zdravotních záznamů princezny Kate. Nejméně jeden zaměstnanec...

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Ať následuje dánský příklad a řekne, kdy abdikuje, vyzývá Karla III. britský tisk

Britský král Karel III.

VIDEO Nečekaná abdikace, kterou dánská královna Margrethe II. ohlásila koncem roku, by mohla naznačit...

Harry přiletěl domů, církev se modlí. Británie je otřesená Karlovou rakovinou

Titulní stránky britských novin plní zprávy o králi Karlu III. (6. února 2024).

VIDEO V úterý se Velká Británie probudila do dne, kdy už ví, že králi Karlovi III. byla diagnostikována...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...