Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měkké Německo, tvrdá Británie. Západu proti Rusku škodí i otevřená diplomacie

  17:50
Hrozba ruské invaze na Ukrajinu v Evropě nevyvolává jednotný postoj. Evropské státy vůči Moskvě uplatňují rozdílnou politiku. Zatímco Německo čelí silné kritice za úzkostlivé dbání na pravidlo nevyzbrojování evropských států, Velká Británie se při vytváření vlastní pobrexitové identity staví do čela protiruských sil.
Vrchní diplomaté států G7 projednávají krizi na Ukrajině. (12. prosince 2021)

Vrchní diplomaté států G7 projednávají krizi na Ukrajině. (12. prosince 2021) | foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden sklidil kritiku, když naznačil, že reakce Západu na ruskou agresi vůči Ukrajině bude záležet na tom, zda se bude jednat „o menší vpád“ či něco jiného. „V NATO jsou rozdíly v tom, co jsou země ochotny udělat, v závislosti na tom, co se stane,” řekl šéf Bílého domu.

Podle listu The Washington Post jsou však rozdílné pohledy evropských zemí patrné i bez toho, aby o nich mluvil americký prezident. Vypovídající ilustrací jiného postoje k ukrajinské krizi bylo to, že se britská letadla převážející protitankové zbraně na Ukrajinu vyhnula Německu. Britské letectvo si cestou přes Severní moře a Dánsko prodloužilo cestu o několik hodin.

Britští i němečtí činitelé popírali, že by Německo odmítlo britský požadavek převézt zbraně přes německý vzdušný prostor s tím, že žádná taková žádost nebyla podána.

„Abychom se vyhnuli konfrontaci, abychom se vyhnuli zostuzení Německa, formálně jsme nepožádali o přelety,“ vysvětlil šéf obraného výboru britského parlamentu Tobias Ellwood. Podle něj nic lépe nevystihuje „absenci jakéhokoli koordinovaného úsilí NATO pomoci spojenci NATO a evropskému spojenci“.

Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková v Moskvě jednala se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. (18. ledna 2022)

Německo zastává dlouholetou politiku nevyzbrojování jakýchkoliv stran konfliktu, s ohledem na svou temnou historii. Podle listu The Wall Street Journal Berlín tuto zásadu aplikuje i ve vztahu k třetím zemím. Estonsku údajně odmítá povolit zaslání těžkých zbraní Ukrajině, protože pochází z Německa.

Přehnané, říká Kyjev o odchodu diplomatů. Po Američanech mizí i Britové

Za svůj postoj je nyní Německo terčem silné kritiky. Podle ukrajinského ministra zahraničních věcí Dmytra Kuleby němečtí představitelé neochotou poskytnout Ukrajině zbraně či váháním nad možným odpojením Ruska od mezinárodního bankovního systému SWIFT „podkopávají jednotu a povzbuzují Vladimira Putina k novému útoku na Ukrajinu“. Starosta Kyjeva, bývalý boxer Vitalij Kličko, dokonce mluví o „zradě přátel“.

Vzestup Británie

List The Guardian s odkazem na zdroje blízké britskému premiérovi Borisi Johnsonovi tvrdí, že předseda vlády vyslovil obavu, že někteří světoví lídři „nechápou rizika, která představuje šikanující Rusko“. Podle listu je jasné, že mířil na Německo, které už dříve kritizoval za plynovod Nord Stream 2, jenž považuje za „hlavní strategický problém pro evropskou bezpečnost“.

Berlín je pod tlakem, aby prostřednictvím plynovodu zatlačilo na Rusko, list The Wall Street Journal ale poukazuje, že Německo po odstavení svých jaderných elektráren je na ruském plynu závislé více než kdy jindy.

Jednota Západu vůči Rusku se drolí, Bidenova slova vytočila Ukrajince

Obava, že Rusko využije v případě hrozby sankcí plyn k potrestání západních zemí, rezonuje i ve více soběstačné Británii. Ostrovní království se nicméně staví do čela protiruského odporu. Zatímco dříve se Británie bála, že britské zbraně poslané na Ukrajiny skončí ve špatných rukou, nyní je vůdčím hlasem volajícím po ozbrojení země.

Podle analytiků je britská „silová politika“ je výsledkem dlouhodobější frustrace z toho, co Britové vnímají jako ruské provokace. Například jde o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala. Podle Kima Darrocha, bývalého poradce pro národní bezpečnost za premiéra Davida Camerona, chce Británie asertivnějším postojem také ustanovit svou pobrexitovou nezávislou identitu a projevit se jako vlivný hráč. A v neposlední řadě Johnson projevem rozhodnosti může odvést pozornost od vážného skandálu s porušováním koronavirových pravidel.

Že Velká Británie hodlá hrát tvrdě, ukazuje neobvyklé zveřejnění zpravodajských informací, podle nichž Kreml chystá do čela Ukrajiny dosadit proruské vůdce. Rusko informace odmítlo jako nepodložené.

Úskalí nejednotné komunikace

Podle listu The Financial Times tato strategie veřejné diplomacie má svá úskalí. Londýn neposkytl žádné důkazy a jeho prohlášení se setkalo se všeobecným zmatením. Británie si zúžila prostor pro zákulisní jednání, která by mohla přinést průlom v situaci, podotýká list.

„Mlčení by mohlo být v Moskvě vnímáno jako souhlas, takže je zapotřebí Rusku neustále připomínat, že existuje jednotná fronta a že bude následovat ostrá reakce,“ tvrdí Andrew Lohsen z think-tanku Center for Strategic and International Studies. „Problém je, že čím déle to trvá, tím se zvětšuje šance na přehmaty a chyby,“ dodal.

Analytik: Putin do akce nasadí letectvo a dělostřelectvo, ale Kyjev neobsadí

Za jeden z těchto největších převratů považuje list Financial Times výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k Evropou vedenému vyjednávání s Moskvou. Macron svůj plán zřejmě s nikým nekomunikoval a setkal se se značným nepochopením. „Premiér dal v posledních dnech svým protějškům jasně najevo, že nyní není čas tváří v tvář spirále agrese na hranicích zahájit rozhovor o strategické autonomii Evropy nebo radikálních změnách evropské bezpečnostní architektury,“ uvedla Johnsonova kancelář.

Rozepře mezi hlavními západními evropskými státy znepokojují východoevropské a pobaltské státy, které proto doufají, že se mohou spolehnout na USA. Podle listu The Washington Post se však obávají, že zmatená strategie klíčových představitelů Evropy oslabí ochotu Spojených států plnit své bezpečnostní závazky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Prodej bytu 3+1 96 m2
Prodej bytu 3+1 96 m2

Šafaříkova, Němčice nad Hanou, okres Prostějov
3 280 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...