Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další premiér mimo realitu. Britská opozice volá po předčasných volbách

  16:55aktualizováno  22:15
Další premiér mimo realitu, kterého jsme nevolili, kritizuje britská opozice zvolení Rishiho Sunaka premiérem a shodně volá po předčasných volbách. Sunak ovšem po svém uvedení do funkce vyloučil, že by plánoval vyhlášení nových voleb.

„Konzervativní poslanci nedali hlas britským občanům a uvedli dalšího premiéra, který je mimo realitu a nemá žádný plán na nápravu škod,“ řekl stanici BBC šéf Liberálních demokratů Ed Davey a dodal: „Jediný způsob, jak tenhle chaos ukončit, je vyhlásit předčasné volby“.

Ve stejném duchu se vyjádřila i místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová, podle které Sunak nemá „žádný mandát, žádné odpovědi a žádné nápady“. „Pro tohle nikdo nehlasoval,“ napsala Raynerová na svůj Twitter.

Skotská expremiérka Sturgeonová žádá další referendum. (10. října 2022)

Sunaka jako svého nového lídra a zároveň nového premiéra Spojeného království potvrdila Konzervativní strana v pondělí. V souboji o šéfa konzervativců vyhrál poté, co protikandidátka Penny Mordauntová odstoupila. Král Karel III. jmenuje Sunaka novým britským premiérem v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející Liz Trussové, uvedla BBC.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová Sunakovi ve svém prohlášení pogratulovala ke zvolení a uvedla, že s novým premiérem bude spolupracovat a budovat konstruktivní vztah nehledě na politické rozdíly.

„Co se týče politického programu, navrhuji okamžitě vyhlásit předčasné volby. Sunak by také neměl přijít s dalším kolem daňových škrtů. Naše veřejné služby by to neunesly,“ napsala Sturgeonová a dodala, že v otázce skotské nezávislosti se její pohled nezměnil: „Stává se dalším premiérem, který (ve Skotsku) nemá žádný mandát. Kdybychom měli šanci, bezpochyby bychom si ho nezvolili,“ uvedla předsedkyně SNP.

Brity čeká první premiér s indickými kořeny, konzervativci věří Sunakovi

Konzervativci samotní se ve svých vyjádření shodují v tom, že strana se nyní musí sjednotit za novým premiérem nehledě na to, kdo koho dosud podporoval. „Nemůžeme si dovolit luxus hádat se. Máme povinnost pracovat a plnit program pro britské občany,“ řekl televizi Sky News ministr zahraničí ve vládě expremiérky Liz Trussové James Cleverly, který byl podporovatelem expremiéra Borise Johnsona.

Trhy se zklidnily

V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou. A finanční trhy to uklidnilo. Libra, která se vůči dolaru minulý měsíc propadla na minimum, posiluje, vzhůru zamířily i britské akcie. Vládní náklady na půjčky zůstávají nižší. Kolem 16:00 SELČ libra přidávala k dolaru 0,1 procenta na 1,1311 USD. Euro na libru ztrácelo stejných 0,1 procenta na 0,8726 GBP. Hlavní index britských akcií FTSE 100 vykazoval růst o 0,7 procenta na 7 016,01 bodů.

Když končící premiérka Trussová zveřejnila své ekonomické plány, propadla se libra na rekordní minimum vůči dolaru a náklady na vládní půjčky prudce vzrostly. Investory vyděsilo, když bývalý ministr financí Kwasi Kwarteng slíbil výrazné snížení daní, aniž řekl, čím výpadek příjmů hodlá nahradit. Právě Sunak před takovým krokem v létě, kdy se ucházel o post šéfa Konzervativní strany, varoval.

Nový ministr financí kancléř Jeremy Hunt minulý týden ve snaze stabilizovat finanční trhy stáhl téměř všechny daňové škrty ohlášené Trussovou. Trhy ale zůstaly nervózní. V pátek libra klesla až na 1,11 dolaru a vládní náklady na půjčky uprostřed pokračující politické nejistoty a nových varování o britské ekonomice vzrostly.

Británie čelí těžšímu období úsporných opatření než v čase finanční krize v roce 2008, varoval podle serveru BBC bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King. Průměrný člověk se podle něj bude potýkat s výrazně vyššími daněmi, které budou sloužit k sanování veřejných výdajů. Sunak proto za svou hlavní prioritu před britskými poslanci označil zajištění ekonomické stability.

Expremiérka Theresa Mayová na Twitteru napsala, že „Rishi nabídne klidné, kompetentní a pragmatické vedení, jaké naše země v této hluboce náročné době potřebuje“. „Má mou plnou podporu,“ dodala. Tutéž větu pak napsala i Trussová.

Spolupráce je jedinou cestou, jak se postavit výzvám a k jejich překonání je klíčová stabilita, napsal předseda Evropské rady Charles Michel v gratulaci Rishimu Sunakovi na Twitteru.

Předseda české vlády Petr Fiala (ODS) uvedl, že se těší na pokračování „excelentní spolupráce“ České republiky a Velké Británie. „Gratuluji Rishimu Sunakovi k vítězství ve volbě lídra. Věřím, že jakožto premiér ve svém odpovědném úkolu uspěje, a těším se na pokračování excelentní spolupráce mezi Českou republikou a Spojeným královstvím,“ poznamenal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...