Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Loď symbolem otroctví. Aktivistům vadí znaky klubů z Manchesteru, fandové zuří

  15:28
Fanoušci dvou manchesterských fotbalových klubů United a City jsou sice zarytí nepřátelé v ochozech, nyní však spojili síly. Bouří se proti nejnovější kampani usilující o změnu klubových znaků. Aktivisté chtějí z obou znaků odstranit loď, která je podle nich symbolem obchodu s otroky. Na obou znacích gigantů fotbalové Premier League je totiž vyobrazen trojstěžník jako odkaz na znak města.
Znaky dvou manchesterských fotbalových klubů United a City.

Znaky dvou manchesterských fotbalových klubů United a City. | foto: Shutterstock

Kauzu odstartoval článek zveřejněný v deníku The Guardian. Nadnesl totiž otázku, že loď zobrazená na obou příslušných znacích souvisí se skutečností, jak město v 19. století vydělávalo peníze.

„Tyto lodě se třemi stěžni brázdily sedm moří, nabíraly náklad a ukládaly ho. Až do konce roku 1865, kdy bylo v USA zrušeno otroctví, byl tento náklad často vyráběn otrockou prací. Někdy byl náklad dokonce sám o sobě otrockou pracovní silou,“ píše novinář Simon Hattenstone.

Podle něj loď nemá nic společného s fotbalem a vše souvisí s podnikáním, na kterém Manchester vydělal peníze. „Produkt otrokářství se tak nenápadně vžil do naší kultury, že ho oslavujeme v klubových znacích, aniž bychom si to uvědomovali,“ soudí The Guardian.

Tuto myšlenku podpořil i manchesterský básník Lemn Sissay. Pokud je podle něj otroctví součástí toho, co učinilo Manchester velkým, pak to město musí vědět a pojmenovat: od lodí na fotbalových dresech až po bavlnářské továrny průmyslové revoluce. „Všichni se k tomu blížíme a ten den přijde. Otázka pro ty, kteří otálejí, zní: Budete součástí problému, anebo součástí řešení?“ ptá se Sissay.

Lodě jako nástroje obchodu

Jeden ze čtenářů okamžitě vyzval k boji proti znakům. „Jako člověk z jamajské diaspory jsem se vydal na misi, abych prosadil změnu a odstranění otrokářských lodí, které se objevují v klubových znacích Manchesteru City i Manchesteru United, a navíc i ve znaku města Manchesteru.

„Naši předkové volají po spravedlnosti, ale jsou zesměšňováni samotnými nástroji (loděmi) obchodu, který zdecimoval africkou populaci,“ dodal.

Znak Manchesteru s plachetnicí na budově radnice (8. května 2013)

Loď coby symbol města, mimochodem vytesaný také do znaku radnice a městské rady, symbolizující obchod s otroky by podle aktivistů měla nahradit včela dělnice.

Motiv včely, který Manchester poprvé použil již v 18. století, odrážel tehdy dobu, kdy se město stalo lídrem průmyslové revoluce. Symbolizoval fakt, že je město je úlem činnosti a podnikavosti svých pracovitých obyvatel. Včela se stala hrdým symbolem minulosti města i po bombovém útoku na tamní fotbalovou arénu 22. května 2017, kdy zahynulo 23 lidí a více než osm stovek bylo zraněných.

Fanoušky United a City celá kauza pobuřuje. „Je to prostě nesmysl. Nemůžete se pořád vracet do minulosti. Bylo by to jako vyčítat Italům Římskou říši,“ říká sedmapadesátiletý fanoušek Mike Goldstein, který chodí na zápasy City už jednapadesát let.

Jeho slova potvrzuje i sedmatřicetiletý fanda konkurenčního týmu Jamie Parkhouse. „Lidé mají právo klást si otázky ohledně obchodu s otroky, ale tohle není jedna z nich. Znak obou klubů se týká a otevření manchesterského lodního kanálu v roce 1894. Spojovat ho obchodem s otroky je přehnané,“ dodává.

Otrokářství? Těžko!

Ke zmíněnému trojstěžníku, který někomu tolik vadí, se brzy vyjádřili i britští historici. Podle nich přijal Manchester lodě jako znak nejdříve v roce 1842, tedy až 35 let poté, kdy byl obchod s otroky v britském impériu postaven mimo zákon. Pokud jde o jeho užití fotbalovými týmy, klub Manchester City vznikl až v roce 1894. Z fotbalového klubu Newton Heath FC se stal Manchester United v roce 1902, tedy bezmála sto let poté, co byl obchod s otroky v britském impériu zrušen.

Erling Haland (vlevo) a Phil Foden z Manchesteru City slaví jeden z gólů v derby proti United.

Legendy Manchesteru United: Karel Poborský a David Beckham při exhibičním zápase v roce 2019 na Old Trafford.

Historici rovněž poukazují na to, že prosperita Manchesteru se v době průmyslové revoluce spojovala s dovozem bavlny pro tamní továrny. „Loď je symbol volného obchodu. Myšlenkou je, že budeme mít rovnost na celém světě, protože lidé budou mít stejná práva obchodovat mezi sebou,“ dodává ke kauze historik Jonathan Schofield.

Také britský labouristický poslanec Graham Stringer se proti tvrzení aktivistů rázně ohradil. „Manchester neměl s obchodem s otroky nic společného. Lidé z města v době občanské války v USA v roce 1861 naopak protestovali proti otroctví. Tohle je jedna z nejšílenějších kampaní, jakou jsem kdy viděl. Myslím, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by loď na manchesterském erbu měla něco společného s otrokářstvím,“ dodal.

Svět byl jiný

Kauza nenechala chladným ani britského historika Iaina McCartneyho, který o fotbalových United napsal již několik knih. „Myslím, že z komára děláme velblouda. Ano, loď je tam díky historickému dědictví Manchesteru a ano, obchod s bavlnou se obrovskou měrou zasloužil o to, že Manchester byl a je tím, čím je dnes. Ano, bavlna je opět jasně spojena s otroctvím,“ uvedl.

Otroctví podle něj bylo bezesporu kruté a nespočet lidí v něm tak či onak trpělo, ale bavlníková pole jsou již minulostí. Je to ale z minulé éry, kdy svět byl úplně jiný. Lidé vydělávali na otroctví obrovské jmění díky bavlně, cukru atd. „Měli by však United, City i samotné město změnit svůj znak a erb, aby uklidnili pár lidí? Myslím, že ne!“ dodává.

Manchesterský starosta Andy Burnham se podle posledních citací v novinách nebrání myšlence, aby se včela stala symbolem města.

„Nepřísluší mi zahrávat si s odznaky našich klubů ani se znakem městské rady. Mým úkolem je však pomáhat budovat pozitivní, společnou a moderní identitu města,“ uvedl v jednom z rozhovorů. Včela je podle něj symbolem každého místa, kde lidé pracují jeden pro druhého a nikdo není důležitější než ostatní. „Takhle to u nás v Manchesteru chodí,“ uzavřel starosta.

Měly by fotbalové kluby z Manchesteru změnit své znaky?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 2. května 2023. Anketa je uzavřena.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...