V Británii zavraždili poslankyni, kampaň kolem brexitu se zastavila

  • 1533
V britském Birstallu pobodal a postřelil 52letý muž labouristickou poslankyni Jo Coxovou. Jednačtyřicetiletá politička na následky zranění zemřela. Útočníka policie zadržela, motiv činu je zatím nejasný. Tábory stoupenců i odpůrců brexitu ve čtvrtek zrušily plánovaná shromáždění.

„Jo Coxová byla přivolanými záchranáři na místě prohlášena za mrtvou,“ uvedla večer při tiskové konferenci šéfka místní policie Dee Collinsová.

Coxová měla na čtvrtek naplánované schůzky s voliči v knihovně v Birstallu. Incident pro stanici BBC popsal majitel nedaleké kavárny Clarke Rothwell. „Uslyšel jsem hlasitou ránu, jako když praskne balonek. Když jsem se otočil, uviděl jsem asi padesátiletého muže v bílé kšiltovce a bundě, jak stojí se staře vypadající zbraní v ruce,“ řekl Rothwell a dodal, že muž Coxovou střelil třikrát, z toho jednou do obličeje.

Další svědkyně, majitelka kadeřnictví Terry Flynn-Edwardsová, uvedla, že útočník na političku zaútočil nejprve nožem. Čekal na ni před knihovnou a když vyšla, tak ji bodl. Zaměstnanec vedlejší čistírny se ho pokoušel zastavit, ale útočník vytáhl pistoli a zraněnou poslankyni střelil.

Celý incident trval asi patnáct až dvacet minut. Poslankyně se podle svědků sesunula na chodník mezi zaparkované vozy. Asi po patnácti minutách na místo dorazila záchranná služba a letecky Coxovou přepravila do nemocnice v Leedsu.

Muž z místa činu odešel. Policie ho po několika desítkách minut dopadla a zajistila také střelnou zbraň. Svědkové později uvedli, že kriminalisté vtrhli do jednoho z domů v oblasti, který je registrovaný na 52letého Thomase Maira.

16.června 2016 v 16:03, příspěvek archivován: 16.června 2016 v 18:56

Believed to be moment of arrest of man involved in #Birstall incident https://t.co/7p3KQh5vYl pic.twitter.com/VYDyopyTzi

Motiv činu je zatím nejasný, podle jednoho ze svědků však zadržený muž vykřikoval před napadením i při zatýkání „Britain First“ (Británie na prvním místě), což je název nacionalistického uskupení brojícího proti imigraci a islámu. Coxová podporovala v parlamentu pomoc obětem války v Sýrii a vystupovala proti odchodu země z Evropské unie. Kriminalisté nyní tvrzení svědka prošetřují.

Kampaň před referendem zamrzla

Podporu poslankyni vyjádřila celá řada vlivných britských politiků. Nově zvolený starosta Londýna Sadiq Khan na Twitteru uvedl, že je incidentem šokován a jeho modlitby nyní směřují ke Coxové a její rodině.

„Smrt Jo Coxové je tragédie. Byla svědomitou a starostlivou poslankyní. Mé myšlenky se upínají k jejímu manželovi Brendanovi a jejím dvou dětem,“ napsal na twitteru premiér David Cameron, který zároveň zrušil plánovanou návštěvu Gibraltaru, kde měl lobbovat za setrvání země v EU. Kampaň za setrvání oznámila zrušení všech akcí ve čtvrtek i v pátek.

„Jsem smutný a šokovaný ze zprávy o smrti Jo Coxové. Je odporné, když poslankyně ztratí život jen proto, že dělá to nejlepší pro své voliče,“ psal také lídr kampaně za brexit Boris Johnson. Jeho kampaň Vote Leave kvůli incidentu zrušila čtvrteční setkání s voliči, které měl někdejší londýnský starosta absolvovat na palubě autobusu (více o kampani zde).

Profil

Jo Coxová byla nadějí labouristů, rvala se za syrské děti i Británii v EU

Místopředsedkyně nacionalistické strany Britain First Jayda Fransenová označila napadení poslankyně za „absolutně ohavné“. Název strany je podle ní zároveň obecným sloganem stoupenců brexitu a nemusí proto souviset přímo se stranou. Předseda Britain First Paul Golding upozornil, že se navíc jedná pouze o tvrzení svědka a je na policii, aby událost prošetřila.

Coxová je první členkou dolní komory britského parlamentu od roku 1990, která byla v úřadu zavražděna. Před šestadvaceti lety nepřežil výbuch bomby v automobilu bývalý osobní tajemník Margaret Thatcherové Ian Gow. Bombu do vozu nastražila teroristická skupina ze Severního Irska IRA.

Jednačtyřicetiletá Jo Coxová byla do dolní komory britského parlamentu zvolena v roce 2015 za oblast Batley a Spen v hrabství Západní Yorkshire. Předtím pracovala pro uznávanou mezinárodní charitativní organizaci OXFAM. Absolvovala Cambridge, byla vdaná za poradce někdejšího britského premiéra Gordona Browna. Z manželství měla dvě děti.

Birstall se nachází nedaleko britksého Leedsu

Birstall se nachází nedaleko britksého Leedsu

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue