Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson | foto: Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska

Britský poslanec údajně v 60. letech špehoval pro Československo

  • 38
Podle listu Mail on Sunday britský poslanec Geoffrey Robinson v 60. letech předával komunistické Státní bezpečnosti (StB) desítky zpráv a citlivých informací. Podle listu to tvrdí zpravodajské dokumenty z archivu StB. Robinson taková obvinění odmítá.

Osmdesátiletý Robinson je poslancem za labouristy již od roku 1976. Podle Daily Mail je jedním z nejbohatších poslanců a úspěšným bussinesmanem. Měl také blízko k někdejším lídrům labouristů Tony Blairovi a Gordonovi Brownovi. Ve vládě Tonyho Blaira byl i mezi lety 1997 až 1998 ministrem.

Z dokumentů podle listu vyplývá, že v letech 1966 až 1969 předal komunistickému Československu desítky zpráv, včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních.

Zároveň prý přijal dary, jejichž hodnota by dnes přesahovala 12 000 liber (zhruba 350 000 Kč). Měl  dostat například poukázky v hodnotě stovek liber do luxusního nákupního domu Harrods v Londýně jako svatební dar v roce 1967. Později však začal peníze odmítat, což StB ocenila a spolupráci s ním označila jako „z finančního hlediska výhodnou“.

Dokumenty z pražského archivu podle listu rovněž tvrdí, že Robinson v té době připouštěl, že je „zapleten do špionáže“ a že by v případě dopadení byl „poslán do vězení“.

Robinson měl podle dokumentů blízký vztah s Karlem Pravcem, bývalým šéfem kanceláře StB na londýnské ambasádě. Tomu je nyní 88 let a žije v New Jersey. Dokumenty rovněž hovoří o údajných Robinsonových kontaktech s agenty někdejší sovětské tajné policie KGB, píše Mail on Sunday.

V době, kdy se měl setkávat s československým agentem Pravcem, pracoval v labouristických odborech a později ve státní společnosti Industrial Reorganisation Corporation.

Ve spisu, který ma 390 stran je podle deníku popsáno, jak se vyvíjel vztah Robinsona s Pravcem. Při jednom z jejich prvních setkání se Robinson označil jako „Leninista“ a člen levicové Fabiánské společnosti. Měli se setkávat v luxusních podnicích, které navštěvovali i tehdejší vrcholoví politici a londýnská smetánka. Během schůzek měl Robinson předávat zprávy nebo dokumenty, které si Pravec kopíroval.

StB pro něj měla kódové jméno Karko a zajímali se o něj proto, že se mohl dostat do kontaktu s tehdejšími ministry obrany a zahraničí. 

Informace se měly týkat například stažení britských vojsk ze západního Berlína a operací NATO. S Pravcem měl Robinson sdílet i informace například o vyjednávání britských politiků o přistoupení k Evropskému hospodářskému společenství, záměrech Británie pořídit nové atomové zbraně pro své ponorky nebo o plánech na stažení vojsk z blízkého východu. 

Robinson obvinění odmítá

Spolupráce podle deníku skončila v roce 1969 v době, kdy StB chtěla s Robinsonem rozšířit spolupráci a udělat z něj plnohodnotného agenta. V tom roce však byl Pravec odstraněn z londýnské ambasády, což přerušilo jejich styky.

Robinson však nyní prostřednictvím svých právníků odmítl jakékoliv pochybení. „Nikdy nepředával důvěrné vládní dokumenty či informace žádnému zahraničnímu agentovi a neměl k takovýmto materiálům přístup,“ uvedli advokáti.

Bulvární deník The Sun loni přinesl zprávu, že šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem StB. Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Politickou kariéru Robinsona poznamenaly skandály

Britský poslanec Geoffrey Robinson v 70. letech

Geoffrey Robinson v 70. letech

  • Funkci na ministerstvu ve vláě Tonyho Blaira musel opustit v prosinci 1998 poté, co vyšlo najevo, že tehdejšímu ministrovi obchodu Peterovi Mandelsonovi půjčil 373 000 liber na nákup luxusního domu (ten částku získal ještě jako řadový poslanec v roce 1996). Mandelsonův úřad v té době vyšetřoval Robinsona kvůli angažovanosti ve společnosti Hollis Industries a finančním nesrovnalostem.
  • Po odchodu z funkce uvedl, že proti němu byla vedena intenzivní politická kampaň. Parlamentní výbor jej již v létě 1998 zprostil obvinění, že obdržel od bývalého mediálního magnáta Roberta Maxwella 200.000 liber a jako člen parlamentu je nenahlásil. Výbor Robinsona nicméně pokáral za to, že jako poslanec nezaregistroval svůj příjem coby ředitel dvou společností.
  • V lednu 1998 byl také Robinson zproštěn obvinění, že porušil parlamentní předpisy, když nenahlásil své kontakty s firmou působící mimo britské území.
  • Robinson v minulosti předsedal strojírenské firmě TransTec. Britská vláda v roce 2000 začala vyšetřovat její krach. Výkonný i finanční ředitel firmy se přiznali k podvodným praktikám v účetnictví. Ty se týkaly částky 18 miliónů dolarů, kterou po firmě požadovala zaplatit americká automobilka Ford Motor. Částka byla uhrazena již v roce 1998, avšak o její existenci nebyli informováni akcionáři.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video