VIDEO: Britský politik chytil za krk aktivistku, která narušila slavnost

  • 408
Slavnostní večeři politiků v londýnské City ve čtvrtek přerušili aktivisté ekologické organizace Greenpeace. Při vzniklé potyčce konzervativní poslanec Mark Field strčil a chytil za krk jednu z aktivistek, zachytily ho při tom kamery. V pátek Field dočasně přišel o funkci státního tajemníka pro Asii a Tichomoří na ministerstvu zahraničí.

Několik aktivistů oblečených v červené narušilo ve čtvrtek večer slavnostní večer a zabránilo ministrovi financí Philipu Hammondovi dokončit projev. Aktivisté vykřikovali hesla a odmítali odejít.

Na zveřejněných záběrech poslanec do aktivistky nejdříve strčí, pak ji popadne zezadu za krk a pochoduje s ní ven ze sálu.

Field se za jednání omluvil. Jak řekl, obával se, že by aktivistka mohla být ozbrojená, a jednal instinktivně v zájmu bezpečnosti všech přítomných.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové oznámila, že Field byl po dobu vyšetřování zbaven funkce státního tajemníka. „Premiérka záběry zhlédla a přišly jí znepokojivé,“ sdělila mluvčí.

Organizace Greenpeace v prohlášení označila protest za poklidný, Fieldova reakce ji „šokovala“ a obvinila ho z napadení. Podle hnutí chtěla protestující s poslancem prodiskutovat změnu klimatu a ekonomické reformy.

Field se přihlásil na úřad vlády, aby se mohlo vyšetřit, zda nebyly porušeny ministerské zásady. S vyšetřovateli hodlá spolupracovat.

Konzervativní politik za svůj čin sklízí od části lidí kritiku, podle jiných byla jeho reakce oprávněná. Fieldův spolustraník a poslanec Peter Bottomley ho za čin pochválil. „Udělal bych to samé,“ uvedl Bottomley, podle kterého nebylo jasné, zda není žena nebezpečná.

Naproti tomu labouristická stínová ministryně pro ženy a rovnoprávnost Dawn Butlerová na Twitteru Fieldovo chování odsoudila, poslanec by podle ní měl být okamžitě zbaven funkce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video