Rázně vstříc brexitu. Poslanci schválili prováděcí zákon k Johnsonově dohodě

  • 101
Dolní sněmovna britského parlamentu v pátek podle očekávání ve druhém čtení hladce schválila prováděcí zákon k brexitové dohodě, kterou s Evropskou unií vyjednal premiér Boris Johnson.

Poslanci prováděcí zákon schválili poměrem 358 ku 234 hlasům. Odchod Spojeného království z EU k 31. lednu, jak slíbil Johnson v nedávné předvolební kampani, je po hlasování téměř jistý. Zákon nyní zamíří do výborů a závěrečné hlasování se očekává v lednu. Rozlukovou dohodu by měl bez potíží potvrdit také Evropský parlament. Britové evropský blok opouštějí po 46 letech.

Evropská komise na zásadní krok pro dokončení brexitového procesu reagovala prohlášením, že také Evropská unie je připravena podniknout formální kroky k dovršení dohody.

Hladké schválení prováděcího zákona se očekávalo, neboť Johnsonovi konzervativci mají v Dolní sněmovně po předčasných volbách z minulého čtvrtka pohodlnou většinu s převahou 80 poslanců nad všemi ostatními stranami. Johnsonově předchůdkyni v premiérském úřadě Therese Mayové se v rozpolceném parlamentu nepodařilo brexitovou dohodu prosadit ani na třetí pokus.

Až Spojené království z bloku odejde, nastane jedenáctiměsíční přechodné období, jehož konec je zatím stanoven na prosinec 2020. Během něj budou obě strany dojednávat dohody upravující budoucí vzájemné vztahy. Británie už nebude členem společenství, prakticky se ale pro firmy a občany nic nezmění. Britská vláda již dala najevo, že návrh brexitového zákona bude obsahovat část, která prodloužení přechodného období vylučuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video