Assange při svém projevu na ekvádorské ambasádě v Londýně (19. srpna)

Assange při svém projevu na ekvádorské ambasádě v Londýně (19. srpna) | foto: AP

Hrozbu vpádu na naši ambasádu Londýn odvolal, oznámil prezident Ekvádoru

  • 55
Velká Británie odvolala svou hrozbu vstoupit na ekvádorskou ambasádu v Londýně a zatknout Juliana Assange, který zde pobývá. Prohlásil to prezident jihoamerické země Rafael Correa. Ekvádor Assangeovi azyl udělil, aby ho Británie nemohla vydat do Švédska.

Assangeovi mimo ambasádu hrozí zatčení, protože Britové ho chtějí vydat Švédsku, kde je podezřelý ze sexuálního násilí. Velká Británie ale oznámila, že muži neumožní do této jihoamerické země odejít.

"Považujeme tento nešťastný incident za skončený, po hrubém diplomatickém omylu Britů, kteří řekli, že vstoupí na velvyslanectví," prohlásil prezident Correa v projevu. Ekvádorská vláda v prohlášení uvedla, že obdržela "sdělení britského ministerstva zahraničí, které informovalo o tom, že vstup na (londýnské) velvyslanectví nehrozí".

Nejnovější krok by měl zlepšit vztahy mezi Quitem a Londýnem a umožnit další jednání o Assangeově osudu, podotkl Reuters. Kontroverzní zakladatel serveru WikiLeaks pobývá na ekvádorské ambasádě, před kterou čeká britská policie.

Velká Británie tvrdí, že je odhodlána splnit závazky plynoucí z mezinárodních smluv a předat Assange do Švédska. Jedenačtyřicetiletý Australan tam čelí podezření ze znásilnění, vinu ale popírá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue