Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Britové budou posílat dětské migranty na rentgen, chtějí odhalit lži o věku

  15:20
Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová chce posílat dětské migranty na rentgenové vyšetření, které má potvrdit jejich věk. Politička, jež se do funkce vrátila před pár dny po kauze posílání vládních dokumentů ze soukromého mailu, teprve před pár hodinami žehlila svá slova o „invazi migrantů“. Třetinu příchozích běženců tvoří Albánci a právě mezi nimi je podle Bravermanové testování věku potřeba.
Jeden z běženců, kteří skončili v britském táboře Manston. (1. listopadu 2022)

Jeden z běženců, kteří skončili v britském táboře Manston. (1. listopadu 2022) | foto: AP

O plánu posílat dětské běžence na rentgen informuje list The Independent. Vyšetření mají zjistit, zda dotyčný nelže o svém věku, aby získal výhody mladistvého migranta. Nápad přitom není nový. Během migrační krize z let 2015 a 2016 se takto rozhodli zkoumat pravdomluvnost uprchlíků třeba v Dánsku nebo Francii.

Té nakonec testy v roce 2019 povolila tamní Ústavní rada s tím, že je lze provést jen v případě, kdy u sebe příchozí nemá platný dokument totožnosti a věk, který udává, není pravděpodobný. Zkoumání stáří kostí totiž není zcela přesné a odchylka se může pohybovat mezi rokem a půl až třemi lety.

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová (1. listopadu 2022)

Přesně na neprůkaznost takových vyšetření teď poukazuje organizace Care4Calais, jež pomáhá uprchlíkům a tvrdí, že ví o stovkách dětí, u nichž úřady věk zpochybnily neoprávněně. „Děti, s nimiž jsme pracovali, byly umístěny do ubytování spolu s dospělými, které neznaly, což je pro jakéhokoliv nezletilého děsivá situace,“ říká členka charity Hannah Marwoodová.

„Hádky o věk mají reálný dopad na duševní zdraví těchto mladých lidí. Nechápou, proč vláda zpochybňuje jejich věk, a působí jim to obrovskou úzkost,“ dodává s tím, že by kabinet měl zvolit „laskavější, soucitnější přístup“. Bravermanová nicméně trvá na tom, že jsou testy potřeba. A to zejména v souvislosti s faktem, že do Británie nyní ve velkém míří hlavně Albánci.

Třetinu migrantů, kteří se letos dostali do Spojeného království ilegální cestou na lodích přes Lamanšský průliv, tvoří právě obyvatelé Albánie. Jejich počet proti loňsku vzrostl exponenciálně, z 800 na více než 12 tisíc. A jak ministryně upozorňuje, jde především o mladé muže.

Britské centrum pro migranty praská ve švech, Sunakova vláda čelí kritice

„Majoritou nejsou ženy ani děti či staří lidé,“ řekla s tím, že právě na předstírání neplnoletosti si teď úřady posvítí. „V příštím roce přineseme robustnější procedury na testování věku, takže tohoto problému ubude,“ dodala.

Podle ministerstva vnitra počet příchozích Albánců odpovídá jednomu až dvěma procentům mladé mužské populace v Albánii, která má zhruba 2,8 milionu obyvatel. Albánci navíc jen velmi zřídka žádají o azyl a nejčastěji po příjezdu do Británie přestávají komunikovat s úřady.

„Máme tu velké množství závažné a organizované kriminality páchané albánskými gangy. Když se podíváte na jakýkoli segment kriminality, často mu dominují albánské gangy. Ať už je to pašování drog, lidí, zbraní nebo prostituce,“ řekl zástupce resortu Dan O’Mahoney.

Nová data pak podle The Independent ukázala, že 86 procent albánských občanů, kteří o azyl požádali a dostali ho, byly ženy, jež se do země dostaly v důsledku obchodu s bílým masem a skutečně potřebují ochranu úřadů.

Je to invaze, prohlásila ministryně

Letos už se do Británie dostalo nelegální cestou přes moře celkem přes 38 tisíc migrantů, což je o čtvrtinu více než za celý loňský rok. Z podaných žádostí ale úřady dosud zpracovaly pouze čtyři procenta. Ubytování a další náklady spojené s žadateli o azyl britskou vládu denně stojí sedm milionů liber (198 milionů Kč), vyslechli si zákonodárci.

Sama Bravermanová teprve v pondělí musela vysvětlovat svá slova v souvislosti s napjatou situací. „Lidé v Británii mají právo vědět, kdo to myslí vážně se zastavením invaze na našem jižním pobřeží, a kdo ne,“ řekla ministryně v pondělí poslancům. Podle ní je třeba přestat předstírat, že jde ve všech případech o uprchlíky v nouzi.

Opozice jí následně vytkla, že podněcuje krajně pravicové a rasistické tendence ve chvíli, kdy o pár dní dříve jeden muž zaútočil zápalnými bombami na zařízení pro přistěhovalce v Doveru. Britský premiér se pak od výroku o invazi distancoval s tím, že chce „soucitnou, vlídnou zemi“.

Británie začne migranty posílat do Rwandy. Ta za to dostane desítky milionů

Bravermanová se minulý týden znovu stala ministryní vnitra jen šest dní poté, co rezignovala kvůli tomu, že poslala oficiální dokument „důvěryhodnému kolegovi z parlamentu“ ze své osobní e-mailové adresy. Opoziční strany i někteří konzervativci proto zpochybňovali, že je vhodnou kandidátkou do čela klíčového ministerstva. Politička je navíc příznivkyní pozastaveného plánu na posílání migrantů do Rwandy a čelí kritice, že migranty démonizuje.

Státní tajemník pro přistěhovalectví Robert Jenrick po jejích slovech o invazi řekl, že šéfka resortu měla lépe volit slova, i když podle něj chtěla pouze upozornit na rozsah problému. „Ve funkci, jako je ta moje, člověk musí volit slova velmi opatrně. A já bych nikdy nedémonizoval lidi, kteří přicházejí do této země v touze po lepším životě,“ zdůraznil Jenrick.

Jenrick také připustil špatné podmínky v přijímacím zařízení v Manstonu v hrabství Kent, kde při kapacitě 1 600 lidí ubytovali na 4 000 migrantů. „Je tam prostě příliš mnoho lidí. Nikdy se nemělo připustit, aby situace dospěla až sem, a já si nejsem úplně jistý, že se to nestalo úmyslně. Chci, aby osoba, která je odpovědná za vznik problému, skládala účty,“ kritizoval vládu konzervativní poslanec Roger Gale, který oblast Manston zastupuje v parlamentu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...