V Británii prudce vzrostl počet obětí, vládě vyčítají pomalé testování

  • 486
V Británii rekordně narostl počet obětí koronaviru. Království nyní eviduje 2 352 úmrtí a 29 474 nakažených. Vláda čelí ostré kritice, že se jí nedaří splnit své sliby a testovat v dostatečné míře.

Po úterním nárůstu bilance o 393 mrtvých ve středu přibylo 563 úmrtí v nemocničním prostředí. Jedná se o zatím největší denní nárůst. Úterní nárůst počtu obětí znamenal zvýšení bilance o 27 procent, středa je v tomto směru ještě horší, neboť přírůstek představuje více než 31 procent předchozího součtu. Celkem koronaviru podlehlo 2 352 lidí. 

Za posledních 24 hodin narostl i počet potvrzených případů o 4 324 na celkových 29 474. I v tomto případě jde o rekordní denní přírůstek.

Britská média v posledních dnech silně kritizují vládu za nedostatek ochranných pomůcek a relativně pomalé testování pacientů. Například bulvární list Daily Mail vyzývá vládu k okamžité nápravě „testovacího fiaska“. 

Test na nákazu virem SARS-CoV-2 ve Spojeném království od počátku jeho šíření podstoupilo bezmála 153 000 lidí. Rozsah testování se postupně zvyšuje, stále ovšem nebyla překonána hranice 10 000 testů denně, což podle dřívějšího vládního prohlášení mělo nastat o víkendu. BBC informovala, že v úterý byly prověřeny vzorky od 9793 lidí, což by bylo o zhruba 1500 více než v pondělí.

Pro srovnání – v Německu se prověřují statisíce vzorků týdně. České laboratoře podle webu ministerstva zdravotnictví za úterý zvládly testů asi 6 200.

Labouristický poslanec a možný příští lídr hlavní opoziční strany Keir Starmer na Twitteru uvedl, že Británie je v tomto ohledu „na míle vzdálená tomu, kde potřebujeme být“. Daily Mail, který dlouhodobě straní spíše vládním konzervativcům, kromě slova fiasko použil výrazy „neodpustitelné“ nebo „průšvih“.

De facto zástupce britského premiéra Michael Gove na úterní tiskové konferenci konstatoval, že testování se zrychluje, uznal však, že vláda musí v této věci přidat. Za „klíčové omezení“ ve snaze vystupňovat testovací úsilí označil dostupnost chemických činidel potřebných pro analýzu vzorků.

Britští novináři ovšem poukazují i na jiné faktory. Podle deníku The Times problém pramení především z pomalejší reakce vlády na nastupující krizi, jakož i z nedávné zásadní změny v jejím přístupu. Británie prý nejdříve zavrhla hromadné testování pacientů a akceptovala, že šíření viru SARS-CoV-2 už nebude možné zastavit, načež o několik dní později strategii změnila a začala zavádět plošná opatření.

Britský premiér Johnson i jeho šéf zdravotnictví se nakazili koronavirem

„Toto rozhodnutí znamenalo, že testování začalo být opět klíčové... Ale jelikož mělo předtím jiné priority, Spojené království bylo najednou pozadu ve snaze nakoupit diagnostické sady, spotřební zboží a speciální chemikálie používané při testech,“ uvádí The Times.

Výrok ministra Govea o nedostatku činidel pak mírně zpochybnilo prohlášení předního svazu chemických společností, které naznačuje, že firmy by mohly na přání úřadů dodávky zvýšit. „Všechny relevantní sektory ve Spojeném království nadále úzce spolupracují s vládou na vyjasnění přesných potřeb NHS a na tom, aby tyto potřeby byly naplněny,“ uvedlo sdružení Chemical Industries Association.

Rychlé a rozsáhlé testování na koronavirus je potřebné především u pracovníků nemocnic a dalších zaměstnanců státního zdravotnického systému NHS, kteří často musí přerušovat výkon práce kvůli podezření, že se také nakazili. První výsledky přitom naznačily, že velká většina z nich by se mohla do služby vrátit.

Chris Hopson z profesního sdružení zastupujícího zaměstnance NHS z celé Anglie BBC v úterý večer řekl, že systém státní péče se potýká s mimořádnými personálními problémy. „O víkendu jsme začali testovat zaměstnance... Ten vzorek je velmi malý, ale bylo zajímavé, že z těch členů personálu, kteří jsou ve 14denní karanténě, protože mají člena rodiny s potenciálními příznaky koronaviru, mělo jen 15 procent pozitivní test. Pokud se to bude opakovat, pak to znamená, že 85 procent pracovníků, kteří jsou aktuálně v izolaci, může zpět do práce,“ řekl představitel skupiny NHS Providers.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video