Britský premiér Boris Johnson (13. ledna 2020)

Britský premiér Boris Johnson (13. ledna 2020) | foto: Reuters

Johnson odvolal šéfy několika resortů, skončili ministři financí i obchodu

  • 38
V Británii došlo k politickému zemětřesení. Premiér Boris Johnson propustil ministryni obchodu, ministryni životního prostředí či ministra pro Severní Irsko. O funkci přišel i generální prokurátor Geoffrey Cox, na vlastní žádost odešel i ministr financí. Informoval o tom ve čtvrtek zpravodajský web BBC.

Rekonstrukce kabinetu se čekala od prosincových voleb, které vládní konzervativci přesvědčivě vyhráli. Média tehdy spekulovala, že Johnson vyčká na odchod Británie z EU a následně provede rozsáhlé změny ve své vládě. V posledních dnech ale začalo být jasné, že změny na ministerstvech nebudou zdaleka tak rozsáhlé, jak se očekávalo.

O svou funkci přišli ministr pro Severní Irsko Julian Smith, ministryně obchodu a podnikání Andrea Leadsomová a ministryně životního prostředí Theresa Villiersová. Geoffrey Cox skončil ve funkci generálního prokurátora, který je hlavním právním poradcem britské vlády.

O práci přišlo také několik náměstků včetně Esther McVeyové z ministerstva pro bytovou výstavbu, Chrise Skidmora z ministerstva školství či Nusrat Ghaniové a George Freemana z ministerstva dopravy.

Britskou vládu opouští i ministr financí Sajid Javid. Na funkci podle médií sám rezignoval. Nahradil jej Rishi Sunak, který byl dosud náměstkem. Za čtyři týdny ministr bude představovat rozpočet.

Rezignace ministra financí Sajida Javida byla velkým překvapením.Podle Javidova mluvčího premiér podmínil setrvání ministra ve funkci tím, že propustí všechny své poradce a nahradí je poradci z úřadu premiéra. Javid podle mluvčího odpověděl, že „by tyto podmínky nepřijal žádný ministr financí, který si sám sebe váží“.

Už odchodem z EU 31. ledna zaniklo ministerstvo pro brexit, které vedl Stephen Barclay. Očekává se, že by se mohl do vlády vrátit v jiné funkci.

Ve funkci naopak zůstávají ministr zahraničí Dominic Raab, ministryně vnitra Priti Patelová i de facto vicepremiér Michael Gove.

Kdo uvolněné ministry nahradí, by měl premiér Johnson oznámit ve čtvrtek. Zveřejnit by měl také jméno člověka, který bude předsedat klimatické konferenci OSN. Fórum COP26 bude hostit Británie letos v listopadu.

Británie 31. ledna opustila Evropskou unii a vstoupila do přechodného období. Do konce letošního roku bude muset vyjednat s EU dohodu o budoucích vztazích, především těch obchodních. Podle Bruselu je jedenáct měsíců na komplexní dohodu příliš málo času, Johnson ale prodloužení přechodného období odmítá. Británie musí nyní dodržovat v podstatě stejná pravidla jako členové EU, na jejich podobu ale už nemá vliv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video