Z Churchillova rodiště ukradli funkční zlatý záchod za 29 milionů

  • 46
Plně funkční osmnáctikarátový zlatý záchod, jehož hodnota byla vyčíslena na milion liber, tedy v přepočtu 29 milionů Kč, ukradli v sobotu z Blenheimského paláce nedaleko Oxfordu. Policie zatkla 66letého podezřelého, záchod ale zatím nalezen nebyl. V paláci se v roce 1874 narodil pozdější premiér Winston Churchill.

Záchod tvořil součást výstavy italského umělce Maurizia Cattelana, která byla zahájena ve čtvrtek. 

Do paláce, který je sídlem rodu Spencerů-Churchillů a jehož výstavní prostory jsou přístupné veřejnosti, se vloupal gang v 04:50 místního času (05:50 SELČ) a exponát s názvem „Amerika“ ukradl. 

Lupiči krádeží způsobili značné škody a toaletu vytopili, záchod byl totiž plně funkční a jeho odstranění bylo neodborné. Palác byl pro veřejnost uzavřen a policie případ vyšetřuje. Na twitteru palác uvedl, že bude opět veřejnosti otevřen v neděli. 

Bratr vévody z Marlborough Edward Spencer-Churchill a zakladatel Blenheimské nadace pro umění Edward Spencer-Churchill v srpnu prohlásil, že se o bezpečnost exponátu nebojí. „Nebude nejjednodušší tu věc ukradnout,“ řekl. 

Záchod měli možnost využívat i návštěvníci, což bylo pro každého časově limitováno na tři minuty, aby se zabránilo frontám. 

„Domníváme se, že pachatelé ke spáchání trestného činu použili alespoň dvě vozidla... Umělecké dílo zatím nebylo nalezeno, ale vedeme důkladné vyšetřování, abychom předvedli viníky před spravedlnost,“ uvedla policistka Jess Milneová. 

Nabídli ho i Trumpovi

Cattelanův záchod se dostával do hledáčku světových médií opakovaně. Loni se o něm psalo díky výměně názorů mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a kurátorkou Guggenheimova muzea Nancy Spectorovou, která se o hlavě státu vyjadřovala vícekrát kriticky. 

Muzeum v New Yorku vystavilo zlatý záchod. Každý si do něj může ulevit

Trump chtěl jako dekoraci do Bílého domu zapůjčit obraz Vincenta van Gogha, Spectorová ale místo něj nabídla Cattelanův toaletní výtvor s tím, že by mohl být pro Trumpa zajímavý. Bílý dům ponechal nabídku bez odpovědi. 

Také v newyorském muzeu byla mísa k dispozici všem potřebám návštěvníků. Odhaduje se, že ji od roku 2016 použilo přibližně 100 000 lidí, načež velká část z nich umístila žertovná selfie na sociální sítě. Méně nadšení byli patrně uklízeči, kteří dostali za úkol čistit exponát každých 15 minut. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue