(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Archiv firmy

Zkomplikoval zákaz focení pod sukněmi, teď poslanci visí u dveří kalhotky

  • 25
Britský konzervativní poslanec Sir Christopher Chope minulý týden přerušil schvalování zákona, který by šmírujícím fotografům zakázal bez dovolení zachycovat ženy v sukni zespodu a dokumentovat tak jejich spodní prádlo. Dveře jeho kanceláře od té doby „zdobí“ kalhotky naštvané umělkyně.

Ačkoliv se Christopher Chope podle BBC brání, že nesouhlasil spíše s průběhem schvalovacího procesu než se snahou zakázat tajné focení spodního prádla, umělkyni Lorně Reesové toto vysvětlení zřejmě nestačilo. 

„Byla jsem naštvaná a doufala, že by malý protest mohl něco změnit,“ vysvětluje Reesová. K protestu použila troje kalhotky se vzkazem „Nikdo nemůže fotit mé kalhotky, pokud sama nechci“. Její příspěvek na Twitteru zachycující spodní prádlo u dveří poslanecké kanceláře už sdílelo 11 tisíc lidí.

16.června 2018 v 19:12, příspěvek archivován: 19.června 2018 v 14:28

I’ve made a small protest of knicker bunting outside my MP Christopher Chope’s constituency office #upskirting #Chope #shame #christchurch #knickerstochope #upskirtingbill ‘no one should be able to photo my pants unless I want them to’ https://t.co/y5vjnpncpK

Ačkoliv kalhotkovou instalaci v pátek odstranili, v pondělí tam spodní prádlo pověsila znovu. V obou případech ho navíc doplnila transparentem „nepoužité a opravdu čisté kalhotky z mého šuplíku“.

Chope svou námitku vůči zákonu vysvětlil nedostatečným projednáním, navíc prý přesně nepochopil význam pojmu „upskirting“, jak v Británii nevyžádané focení pod dámskými sukněmi označují. 

V britském parlamentu stačí, aby měl ke schvalovacímu procesu výhrady jediný poslanec dolní sněmovny, a zákon musí projít řádným legislativním kolečkem. Kdyby zákon prošel, pachatel by mohl jít až na dva roky do vězení. 

Komplikace v projednávání zákona zklamaly i britskou premiérku Theresu Mayovou, která dodala, že doufá, že návrh projde co nejdříve. Stejně znepokojeni byli i ostatní poslanci. Skotský konzervativec Paul Masterton prohlásil, že zamítnutí poškodí pohled veřejnosti na celou stranu. 

15.června 2018 v 21:43, příspěvek archivován: 19.června 2018 v 15:44

Upskirting is an invasion of privacy which leaves victims feeling degraded and distressed. I am disappointed the Bill didn't make progress in the Commons today, and I want to see these measures pass through Parliament - with government support - soon.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video