Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Britové to už vědí. Po brexitu určitě zchudnou, jen netuší jak moc

  20:26
Britská vláda si již spočítala, že ať dopadne brexit jakkoli, přinese ekonomické ztráty. Pokud uzavře s EU dohodu o spořádaném odchodu, měly by být menší. Divoký brexit bude představovat i podstatně větší finanční bolesti. Proto se i zvyšuje tlak na zopakování referenda, které by mohlo zvrátit původní rozhodnutí o odchodu.
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a britská premiérka Theresa...

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a britská premiérka Theresa Maayová na schůzce v Bruselu. (21. listopadu 2018) | foto: Reuters

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu řekl, že pro Velkou Británii by z ekonomického hlediska bylo výhodnější zůstat členem Evropské unie než jakákoliv forma brexitu. Po odchodu z EU na základě plánu premiérky Theresy Mayové  by podle analýzy hrubý domácí produkt Velké Británie mohl v roce 2035 zaostávat až o 3,9 procent oproti stavu, kdyby v EU zůstala. Potvrdila to i vládní analýza, záleží však hlavně na podobě budoucí dohody Británie a Evropské unie. 

„Ano, vaše analýza je správná,“ odpověděl Hammond na otázku zpravodajské stanice BBC, zda bude po brexitu HDP Británie nižší, než při setrvání v EU. „Pokud by byla jediným kritériem ekonomika, pak analýza jasně ukazuje, že setrvání v Evropské unii by bylo pro ekonomiku lepším vyústěním, ale ne o moc,“ pokračoval.

Deník The Guardian v této souvislosti připomněl Hammondův výrok z října 2016: „Zdá se mi jasné, že Britové 23. června (v referendu o brexitu) nehlasovali pro to, aby se stali chudšími.“ Nyní ale ministr financí přiznává, že učinili právě to, napsal list. Podle Hammonda by nicméně negativní hospodářské dopady současného brexitového plánu v dlouhodobém horizontu měly být minimální.

Jakékoli odhady v tomto směru jsou nanejvýš ošemetné, neboť budoucí vztahy Británie s EU, nemluvě o třetích zemích, nejsou v tuto chvíli zdaleka jasné. Vládní analýza se proto nesnaží přesně předpovědět dopady stávajících dohod, píše zpravodajský web BBC. Dokument o 83 stránkách pouze porovnává pravděpodobné důsledky aktuálních vládních plánů s alternativami v podobě partnerství podle norského či kanadského modelu a brexitu bez dohody.

Evropská unie podpořila dohodu o brexitu i podobu budoucích vztahů

V britských médiích se v posledních objevují spekulace, jaký by mohl být vývoj na tamnější politické scéně po možném zamítnutí brexitové dohody v parlamentu. Objevují se spekulace, že opoziční labouristé by se následně mohli pasovat do role hlavních podporovatelů nového referenda. 

„Podle vysoce postavených zdrojů v Labouristické straně je (lídr Jeremy) Corbyn blízko k odsouhlasení toho, aby krátce po porážce Mayové v parlamentu formálně učinil svoji stranu zastáncem dalšího referenda. Krok by vycházel z toho, že pakliže se parlament nedokáže shodnout na cestě vpřed, musí se věc vrátit k posouzení občanům,“ napsal moderátor televize ITV Robert Peston. Jeden z lídrů strany řekl, že by lidé mohli v referndu volit mezi brexitem s dohodou nebo setrvání v EU.

Míra oslabení ekonomiky závisí na dohodě s EU

Za každého z těchto scénářů by v roce 2035 byl HDP Británie nižší než v případě pokračujícího členství v EU, uvádí analýza. Při neuspořádaném brexitu by údajně rozdíl v závislosti na dalších okolnostech činil kolem sedmi až devíti procent. Do dvou procent by se podle vládního odhadu vešel za předpokladu, že Londýn nebude nijak měnit migrační politiku. V opačném případě by mohla ztráta dosáhnout až 3.9 procent HDP, což by v daném období mohlo odpovídat 100 miliardám liber (téměř tři biliony korun).

„Předpovědi vládní ekonomické služby zveřejněné dnes (ve středu) jsou ve skutečnosti bezvýznamné, protože neexistuje žádná dohoda, podle níž by se dalo modelovat, pouze 26stránkový seznam přání,“ řekl v dolní komoře parlamentu lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn s odkazem na politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie s EU. „Analýza ukazuje, že tato dohoda, kterou jsme dojednali, je nejlepší volbou pro náš pracovní trh a ekonomiku, která zároveň respektuje výsledek referenda (z roku 2016),“ reagovala premiérka Mayová.

Předchozí vyjádření ministra financí vyvolalo kritiku i od dalších britských poslanců. „Je to poprvé, co britský ministr financí otevřeně přiznal, že hodlá poškodit britskou ekonomiku?“ napsal na twitteru zástupce liberálních demokratů Tom Brake. Podle labouristického poslance Owena Smithe je Hammondovo „přiznání jistě první v našich dějinách, vyjma válečných časů, kdy britský ministr financí obhajoval politiku, která nevyhnutelně přinese škrty ve zdravotnictví, školství, obraně atd.“.

„Po brexitu budeme chudší. Jak moc, bude záležet na dohodě, kterou vyjednáme,“ shrnul vládní analýzu ekonomických dopadů zpravodaj televize Sky News. „Theresa Mayová se snaží prodat vizi Spojeného království, v níž je země až o 100 miliard liber chudší. Docela obtížný kšeft, pokud ovšem nevěříte, že alternativa je více než dvakrát tak špatná,“ komentuje BBC.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...