Muslimka zahalená v nikábu pózuje před pouličním krámkem v Londýně.

Muslimka zahalená v nikábu pózuje před pouličním krámkem v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Integrace Arabů selhala. Rasová profilace je v pořádku, míní většina Britů

  • 1203
Většina Britů si myslí, že integrace Arabů a muslimů do společnosti selhala a jejich přítomnost nepřináší žádný užitek. Víc než polovina respondentů by navíc uvítala, aby policie při posuzování nebezpečí využívala rasové profilace - tedy posuzovala nebezpečí spáchání trestného činu podle etnicity člověka. Vyplývá to z průzkumu výzkumné agentury YouGov.

Pouze 28 procent respondentů podle průzkumu věří, že migrace z arabského světa přinesla Velké Británii užitek, dvě třetiny si myslí, že Arabové neuspěli ve snaze integrovat se (průzkum v angličtině si můžete přečíst zde). Rovněž počty migrantů, kteří prchli do Británie z válkou rozervané Sýrie a Iráku, jsou podle ostrovanů příliš vysoké.

Tři nejtypičtější charakteristiky, které si lidé vybaví v souvislosti s Araby, jsou segregace pohlaví, bohatství a islám. Často zmiňované byly také extrémismus a bohatá historie. Naopak s inovativností nebo progresivním myšlením si Araby spojoval málokdo.

Průzkum, který si nechala vypracovat Rada pro arabsko-britské porozumění spolu s deníkem Arab News, také ukázal na skepticismus ohledně britské zahraniční politiky v arabském regionu. Pouze 15 procent respondentů si myslí, že Britové svou aktivitou v arabském světě napomohli při prosazování lidských práv a světové bezpečnosti a třináct procent pak věří, že v regionu působili jako stabilizující síla.

Celý 85 procent lidí lituje invaze do Iráku z roku 2003, na které se Británie aktivně podílela, a považují ji za omyl. Nicméně většina respondentů stále podporuje současné letecké údery proti Islámskému státu.

Přes polovinu Britů souhlasí s rasovou profilací

Průzkum ukázal také na kontroverzní postoj většiny dotázaných na možnost využívání takzvané rasové profilace, při níž bezpečnostní složky posuzují pravděpodobnost spáchání trestného činu podle etnicity daného člověka.

Podrobnosti průzkumu

Průzkum, který byl uveřejněn v pondělí, provedla mezinárodní výzkumná agentura YouGov s centrálou v Británii mezi více než dvěma tisíci respondenty v srpnu. V konečných výsledcích je vyloučena odpověď „nevím“.

Dotazování probíhalo na internetu, respondenti byli náhodně vybráni z milionového souboru lidí, kteří souhlasili s účastí na průzkumech pro tuto agenturu. Vážením dat byla zajištěna reprezentativnost pro britskou populaci starší osmnácti let. Osmačtyřicet procent respondentů tvořili muži, 52 procent ženy, 67 procentům dotazovaných bylo mezi 25 a 64 lety.

Pětapadesát procent lidí si totiž myslí, že policie má kvůli udržení bezpečnosti na takový postup v případě Arabů a muslimů právo, mezi skupinou konzervativních voličů dokonce podpora dosahuje tří čtvrtin. Pouze 24 procent respondentů takový postup vylučuje.

Zároveň ale přes sedmdesát procent lidí souhlasilo s tím, že je islamofobie v Británii stále větší problém.

Mnoho lidí ale také přiznalo, že arabský svět víceméně ignoruje. Na mylné představy o Arabech upozorňuje Chris Doyle, ředitel Rady pro arabsko-britské porozumění.

„Neuvěřitelných 72 procent respondentů řeklo, že Írán je v arabském světě (Íránci jsou potomci starověkých Peršanů, pozn. red.). Možná ještě více překvapuje, že 48 procent řeklo, že Afghánistán je arabská země (hlavním etnikem v zemi jsou Paštunové a další nearabská etnika, pozn. red.). Turecko je zase považováno jako třetí nejpreferovanější destinace k návštěvě z arabského světa, ačkoli samozřejmě do regionu nepatří (Turci patří mezi turkické národy, pozn. red.),“ upozorňuje Doyle.

Proti arabským imigrantům jsou hlavně voliči brexitu

Zmíněné dvě třetiny Britů si myslí, že Arabové se neintegrovali a žijí v uzavřených komunitách. Takový postoj mají hlavně voliči brexitu (78 % z nich). Devadesát procent lidí, kteří hlasovali pro odchod z Unie, si myslí, že je přijímáno příliš mnoho uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Celkově si to myslí 69 procent lidí. Zjištění tedy ukazují, že obavy spojené s migrací se s brexitem jen stěží vytratí, protože jsou z velké části spojeno s migrací mimo EU, píše deník The Guardian.

Islámský extremismus v Británii bují kvůli drobným darům, vyplývá ze zprávy

„Lidé, kteří volili pro brexit mnohem pravděpodobněji shledají, že arabští imigranti mají negativní vliv na Británii, než ti, kteří volili proti,“ uvedl spoluautor výzkumu Stephan Shakespeare. Podle něj Araby vnímají pozitivněji také mladší generace.

Podle Faisala J Abbáse, šéfredaktora Arab News, průzkum ukazuje na jedné straně šokující neznalost arabského světa. „Na druhé straně to ukazuje, že Britové mají silný názor na klíčové regionální problémy. Osm z deseti Britů nesouhlasí s invazí do Iráku, víc než polovina považuje Palestinu za stát a většina z nich přiznává rostoucí problém spojený s islamofobií,“ myslí si.

„Znepokojující je, že obavy jsou spojené s nedostatkem informací o (arabském) regionu. Arabský svět je domovem některým z nejchudších zemí světa, přesto ho třetina Britů asociuje s bohatstvím, tedy mnohem víc než ho pojí s chudobou,“ upozorňuje Abbás.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video