Britští vojáci v afghánském Kábulu (6. března 2020)

Britští vojáci v afghánském Kábulu (6. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Britští vojáci čelí podezření, že vraždili civilisty. Bezdůvodně a s úmyslem

  • 193
Ve Velké Británii v současnosti vyšetřují případ, kdy měli členové britských speciálních sil v Afghánistánu bezdůvodně zabíjet neozbrojené civilisty. Podezření trvá od roku 2011, kdy spolu o této možnosti hovořili v Dorsetu dva důstojníci speciálních sil. Jeden z nich případ nahlásil velitelům a předal i dokumentaci.

Jeden z důstojníků se vrátil z nasazení v Afghánistánu, zatímco druhý na velitelství četl zprávy o prudkém nárůstu případů označovaných v dokumentech jako zabití nepřítele v akci při zásahu speciálních sil. 

Ty zahrnují i speciální jednotky letectva a námořnictva. Jeden z důstojníků poslal zápis o rozhovoru na velitelství. Doporučovalo se v něm věc prověřit a učinit tomuto „kriminálnímu počínání přítrž“.

Záznam se dostal do dokumentace k případu, kterým se zabývá nejvyšší soud a který se týká Afghánce Sajfulláha Gharíba Jara. 

Tvrdí, že čtyři jeho příbuzní byli zavražděni v provincii Hílmand 16. února 2011, zatímco podle protistrany byli tito lidé zabiti v sebeobraně. Panuje ale podezření, že šlo možná právě o vražednou misi britských speciálních sil.

Sajfulláh věci popsal takto: V jednu hodinu v noci, kdy v domě všichni spali, rodinu probudil hluk vrtulníku a volání z megafonů. Šlo prý o tehdy běžnou operaci prováděnou za přítomnosti afghánských vojáků při zátahu na vysoké členy povstaleckého Tálibánu. 

Sajfulláh byl v té době dospívající mladík, takže při zásahu skončil svázaný mezi dětmi a ženami. Slyšel střelbu, a když vojáci odešli, našel na poli těla dvou bratrů, v domě pak mrtvého bratrance a otce. Ten prý byl zasažen mnohokrát do čela a nohy měl rozstřílené. 

Znepokojení v britské armádě

Sajfulláh je přesvědčen, že výběr jeho rodiny k operaci byl omyl a že jeho příbuzní byli zavražděni. Myslel si to i guvernér hílmandské provincie.

Britská armáda může kvůli neřízenému brexitu povolat záložní jednotky

Sajfulláhovu verzi potvrzují výpovědi přítomných afghánských vojáků. Jejich velitel řekl, že na Brity nikdo nestřílel, a přesto byli čtyři příbuzní zabiti. Událost vyvolala znepokojení v britské armádě od Hílmandu po Londýn, uvádí BBC.

Zjistilo se, že afghánští vojáci odmítali Brity při nočních misích doprovázet, protože měli pochyby o oprávněnosti zabíjení. Bývalý člen britské vojenské rozvědky Frank Ledwidge upozornil, že podobné incidenty podrývají důvěru afghánských spojenců a zároveň nahrávají povstalcům.

Dokumentace pro soud obsahuje detaily o nočním zátahu. Vojáci tvrdí, že jednoho ze zatčených vzali k prohlídce domu; muž prý v jedné místnosti náhle sáhl za závěs pro granát, představoval ohrožení a byl zastřelen. Britové se kryli, ale granát byl vadný a nevybuchl. 

Něco se dělá špatně

Tímto mužem byl Sajfulláhův otec. Britové pak chtěli k prohlídce přibrat jiného muže, ale i on sáhl po zbrani a byl zastřelen – šlo o Sajfulláhova bratrance. Další dva muži byli podle britských vojáků zastřeleni na útěku a rovněž byli ozbrojeni.

Britové za války své africké vojáky šidili, bělochy platili třikrát lépe

Podle britského ministerstva obrany nejde o nové důkazy a věc nezávisle vyšetřovala vojenská policie. „Tyto dokumenty jsou součástí nezávislého vyšetřování, které dospělo k závěru, že neexistuje dostatek důkazů pro předání věci prokuratuře,“ uvedl mluvčí úřadu.

Jeden major z velení speciálních sil prověřil několik podobných případů z období mezi prosincem 2010 a dubnem 2011 a dospěl k závěru, že množství zabitých svědčí o tom, že „něco se dělá špatně“. 

Jeho zpráva popisuje deset incidentů, při nichž se střílelo na muže, kteří po zadržení nečekaně sáhli po zbrani při prohlídce domu. V pěti případech bylo zabito více lidí než bylo zbraní, což znamená, že se buď nějaké nenašly, nebo že někteří z mrtvých ozbrojení nebyli. 

Obvinění bylo zrušeno

V jednom případě zemřelo devět lidí a zbraně byly tři. Když vojenská policie vyslýchala vojáky, kteří se zúčastnili únorové mise v Hílmandu v roce 2011, všichni vypověděli, že si detaily nepamatují.

Koronavirus ruší cvičení, mise ale pokračují, ujistil šéf NATO

BBC na možné nezákonné chování vojáků nasazených v zahraničí upozornila ve svém dokumentu už loni. Ministerstvo obrany případy v Afghánistánu zkoumalo v rámci operace Northmoor. Prověřovalo se podezření, zda oficiální zprávy o zásahu Britů nebyly zfalšovány. 

Vojenská policie údajně v jednom případě vznesla obvinění proti členům speciálních sil z vraždy na základě zfalšované dokumentace. 

Obvinění ale bylo zrušeno a operace Northmoor ukončena, aniž vedla k jakémukoli stíhání. Ledwidge řekl, že je typické, že se britské speciální síly ve skutečnosti nikomu nezodpovídají.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video