Britský premiér Boris Johnson (19. prosince 2019)

Britský premiér Boris Johnson (19. prosince 2019) | foto: Reuters

Brexit bude Brity stát tolik, co účast v Evropské unii za celých 47 let

  • 638
Velká Británie na svůj odchod z Evropské unie vynaloží téměř stejnou částku, jakou do ní za posledních čtyřicet sedm let poslala. Vyplývá to ze srovnání nákladů brexitu od roku 2016, kdy se Britové pro opuštění EU rozhodli, a britských příspěvků do unijního rozpočtu. Pokud vše půjde tak, jak má, Unie se o jednoho člena zmenší na konci ledna.

Britští daňoví poplatníci už za to, aby odešli z EU, utratili 130 miliard liber. A do konce roku je to podle odhadu agentury Bloomberg bude stát ještě dalších 70 miliard liber na ztrátách podnikatelů a nižším ekonomickém růstu země. Celkem 200 miliard (5,9 bilionů korun).

Od svého vstupu do Unie v roce 1973 až do letoška Británie do společného rozpočtu přispěje téměř stejnou částku, uvádí Business Insider s odkazem na projekce v dokumentu britského parlamentu

Sedmačtyřicet let členství je bude stát 215 miliard liber (6,3 bilionu korun, jde o částku očištěnou o inflaci). 

Právě peníze, které Britové posílají do unijní kasy, přitom byly jedním z hlavních nábojů probrexitové kampaně před klíčovým referendem před třemi lety. Tábor „Vote Leave“ tehdy mluvil o 350 milionech liber (asi 12 miliardách korun), které Británii každý týden její členství v EU stojí. 

Hlavní brexitář a europoslanec Nigel Farage spolu s ostatními lidem sliboval, že ušetřené peníze zamíří do národního zdravotního systému. Slogan o zbytečně utrácených milionech se objevil i na „bitevním“ autobusu, se kterým dnešní premiér Johnson objížděl britské ostrovy. 

Brzy se ukázalo, že šlo o prázdný slib. Nyní Johnson mluví o tom, jak celá země rozkvete a po brexitu konečně naplno projeví svůj potenciál. Nejdřív však bude muset dohnat země, se kterými ještě před referendem držela krok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video