(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Mayová prosadila svou. Britský parlament schválil zákon o brexitu

  • 86
Britská Sněmovna lordů po neúspěšných pokusech o změny přijala ve středu brexitový zákon podle představ premiérky Theresy Mayové. Přijatý návrh se oficiálně stane zákonem po podpisu královny Alžběty II., který je považován za formalitu.

Britský parlament dnes schválil konečnou podobu zákona o odchodu Británie z Evropské unie, který Spojenému království po vystoupení z bloku zajistí právní kontinuitu. Sněmovna lordů, horní komora parlamentu, takzvaný brexitový zákon potvrdila v podobě požadované premiérkou Theresou Mayovou. 

Lordi tak učinili vzápětí poté, co Dolní sněmovna zamítla další ze série dodatků, které horní komora navrhla s cílem poskytnout zákonodárcům větší vliv na řízení brexitu.

Přijatý návrh brexitového zákona se oficiálně stane zákonem v nadcházejících týdnech, až získá souhlas královny Alžběty II., což je považováno za formalitu. Získání souhlasu panovnice je formálním aktem, kterým se završí schvalovací proces. Reuters poznamenal, že vyslovení souhlasu nepředchází žádné debaty o podobě návrhu přijatého parlamentem.

Sněmovna lordů, která je proevropsky orientovaná, schválila v minulosti k zákonu o brexitu sérii dodatků, Dolní sněmovna ale všechny zamítla. Stalo se tak i dnes v případě návrhu, který parlamentu přisuzoval důležitější roli pro případ, že poslanci dolní komory dohodu o brexitu neschválí, nebo se Londýnu a Bruselu nepodaří takovou dohodu vůbec dojednat.

Vláda Mayové v minulosti souhlasila jen se symbolickým schvalováním dalších svých kroků parlamentem v případě neexistence dohody, což po dnešku stále platí. Sněmovna lordů návrh v podobě, jaký Mayová chtěla, přijala bez hlasování. Souhlas lordů po neúspěchu provést změny se podle médií očekával.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Nejlepší videa na Revue