Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Evropská unie kvůli brexitu přitvrzuje. Neústupnost testuje na Švýcarech

  • 900
Referendum o odchodu z Evropské unie nedělá vrásky jen britským a unijním politikům, ale i představitelům Švýcarska. Kvůli brexitu se jim totiž zhoršuje pozice při jednáních o omezení imigrace pro občany EU, jež Švýcaři schválili před dvěma lety v referendu. Brusel jim nyní může exemplárně zavřít dveře na unijní trh.

„Jednání nebudou jednoduchá, protože volný pohyb občanů EU nyní hraje větší roli vzhledem k blížícím se vyjednáváním o brexitu,“ naznačil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Britská volba

Evropští vyjednavači se podle britského listu Guardian rozhodli dát najevo, že odcházející Velké Británii nebudou ustupovat. Názornou ukázkou má být právě Švýcarsko, kterému vzkázali, že pokud na svém území zavede přísnější režim pro občany zemí EU, může přijít o přístup na unijní trh.

Bernu a Bruselu se totiž ještě nepodařilo dohodnout, jak bude v praxi vypadat omezení imigrace, o kterém v únoru 2014 rozhodlo v referendu 50,3 procenta švýcarských voličů (více o plebiscitu čtěte zde). Vyřešit se musí například konkrétní kvóty.

A deadline stanovený na únor příštího roku se blíží. Pokud jej Švýcarsko propásne, bude muset přijít s jednostranným řešením, které může ohrozit desítky dalších bilaterálních dohod, které jako nečlenská země s EU uzavřelo.

Švýcarsko přitom do Unie vyváží 56 procent své produkce. „Musíme najít řešení, protože se navzájem potřebujeme. Věřím, že Švýcarsko potřebuje EU víc, než je tomu obráceně,“ dodal Schulz a podle serveru Local navrhl, aby vznikla alespoň dočasná dohoda o imigraci.

„Jsme rozptýleni brexitem. Švýcaři musí počkat“

Bývalý předseda švýcarské středopravé liberální strany FDP Philipp Müller míní, že brexit je pro zemi varováním. Podle něj by si měla připravit návrh dohody o omezení imigrace jen v těch oblastech pracovního trhu, ve kterých je nezaměstnanost Švýcarů vyšší než národní průměr.

I taková dohoda však odporuje myšlence volného pohybu obyvatel, ke které se Švýcarsko připojilo, soudí někteří tamní politici. Vláda by podle nich měla uspořádat nové referendum.

Jednání se Švýcary navíc nyní nejsou pro unijní politiky prioritou. Minulé pondělí měly proběhnout další klíčové schůze, Evropská komise je však odsunula, protože je prý „příliš rozptýlená“ starostmi s brexitem.

Švýcarský prezident Johann Schneider-Ammann však tlačí na to, aby se EU ke společným rozhovorům vrátila ještě předtím, než politikům začnou letní prázdniny. „Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker mi řekl: ‚S brexitem už nebude čas na vyjednávání.‘ My však trváme na tom, aby nás komise i předseda vyslechli,“ prohlásil Schneider-Ammann.

Ve Švýcarsku podle Guardianu pracuje 1,2 milionu občanů EU. V reakci na předloňské referendum už Unie zmrazila milionové granty pro švýcarské univerzity a tamní studenty vyloučila z výměnného programu Erasmus. „Nevidím žádnou možnost, že by EU Švýcarsku ještě něco dala,“ obává se profesor na ženevské univerzitě René Schwok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue