Britská premiérka Theresa Mayová reaguje na výsledky summitu v Salcburku (21....

Britská premiérka Theresa Mayová reaguje na výsledky summitu v Salcburku (21. září 2018) | foto: Reuters

V Birminghamu začíná sjezd konzervativců. Napoví, jak bude vypadat brexit

  • 24
Týden po výroční konferenci opoziční Labouristické strany začíná v neděli sjezd britských vládních konzervativců v Birminghamu. Konference by půl roku před odchodem Velké Británie z Evropské unie mohla odhalit více o tom, jak bude nakonec brexit vypadat.

Premiérka Theresa Mayová se na čtyřdenní konferenci bude chtít věnovat hlavně vnitropolitickým otázkám, avšak stejně jako předtím u labouristů bude sjezdu s největší pravděpodobností dominovat brexit. 

Podle komentátorů se pod palbou kritiky znovu ocitne Mayové plán na odchod z EU, média spekulují také o možnosti boje o pozici stranického lídra. V první den vystoupí před delegáty mimo jiné ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox a ministr obrany Gavin Williamson.

První zádrhel poznamenal sjezd konzervativců už v sobotu v předvečer hlavního programu. Reportérka deníku The Guardian zjistila, že mobilní aplikace určená pro účastníky konference umožňuje přihlášení jen za použití e-mailové adresy dané osoby. 

Mnozí zákonodárci se do ní zaregistrovali veřejně dostupnými pracovními e-maily a kdokoli se tak mohl jejich jménem přihlásit a získat například telefonní čísla i na členy vlády. Strana se za technický nedostatek omluvila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video