Britská premiérka Theresa Mayová na jednání s předsedou Evropské komise...

Britská premiérka Theresa Mayová na jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem v Bruselu (4.12.2017). | foto: Reuters

Tvrdý vyjednávací partner, řekl Juncker o Mayové. Sejdou se znovu

  • 58
Vyjednávání mezi Evropskou unií a Británií o podmínkách Brexitu i přes značný posun nakonec průlomu nedosáhla. Po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou to řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Jednání podle něj budou tento týden pokračovat, dosažení shody před prosincovým summitem EU je tak stále možné.

Juncker na úvod tiskové konference prohlásil, že Mayová je velmi tvrdým vyjednávacím partnerem, který hájí zájmy Spojeného království. Řekl, že výsledkem pondělní debaty je rozsáhlé sblížení názorových pozic a že dosud otevřené zůstávají dvě nebo tři otázky. To, že se průlom nezdařil, ale Juncker za nezdar nepovažuje, neboť EU je v tomto týdnu připravena k dalším jednáním.

„Jak řekl předseda Juncker, dnes jsme měli konstruktivní setkání. Obě strany pracují tvrdě a v dobré víře,“ prohlásila Mayová. „Znovu se sejdeme na konci týdne a já jsem přesvědčena, že se nám podaří věc uzavřít pozitivně,“ dodala.

Média v průběhu ostře sledovaného bruselského jednání s odvoláním na své zdroje spekulovala, že EU s Londýnem dosáhla ve všech klíčových oblastech shody. Vedle finančního vyrovnání, tedy způsobu vypořádání závazků Británie jako člena EU, a práv občanů, kde je hlavní spornou věcí role Evropského soudního dvora, je třetí klíčovou záležitostí budoucí režim na hranicích mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

Spekulace o příznivém vývoji dnešních jednání podpořil i stálý předseda Evropské rady, tedy unijních summitů, Donald Tusk. Na twitteru poznamenal, že má pondělky rád. „Blížíme se k dostatečnému pokroku v prosinci (na summitu EU),“ napsal.

04.prosince 2017 v 13:44, příspěvek archivován: 04.prosince 2017 v 18:28

Tell me why I like Mondays! Encouraged after my phone call with Taoiseach @campaignforleo on progress on #Brexit issue of Ireland. Getting closer to sufficient progress at December #EUCO.

Pokud totiž Londýn s Bruselem dosáhnou shody ve třech výše jmenovaných otázkách k brexitu, je pravděpodobné, že summit příští týden v pátek rozhodne vyjednávání s Británií posunout směrem k budoucím vztahům. Británie unii opustí na konci března 2019.

Tusk kvůli pokroku ve vyjednávání o brexitu zrušil návštěvu Izraele a palestinských území, kde byl očekáván v úterý a ve středu. S Mayovou se sešel poté, co premiérka jednala s Junckerem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue