Theresa Mayová opouští Downing Street (6. prosince 2017) | foto: AP

Jednání o brexitu blokuje irský problém. Mayová hraje o čas i velké firmy

  • 14
Velké Británii dochází čas. Evropská unie chce mít na stole nejpozději do konce týdne dohodu o budoucí podobě hranic mezi Severním Irskem a Irskem. Bez ní na blížícím se unijním summitu nedá svolení k zahájení druhé etapy vyjednávání podmínek brexitu. Westminster by tak mohl přijít o drahocenný čas i přízeň velkých firem se sídlem v Londýně.

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier ve středu prohlásil, že Británie má na předložení dohody s Irskem čas do pátku, uvádí The Guardian. Evropská komise později termín prodloužila do neděle. Klíčové je nyní vyjednání takové podoby hranice, která by uspokojila irskou vládu i představitele severoirských unionistů, kteří drží nad vodou křehkou vládu Theresy Mayové.

Cesta k brexitu

Několik kol jednání však výsledek nepřineslo. Britská premiérka nyní musí odrážet útoky na několika frontách. Necitlivé nakládání s Demokratickou unionistickou stranou (DUP) jí může v krajním případě stát podporu, bez které přijde o většinu v dolní parlamentní komoře. Zároveň však musí být ochotná k ústupkům, které požaduje Irsko. Premiér Leo Varadkar by nejraději po brexitu zachoval stávající volný pohyb lidí přes hranice se Severním Irskem.

Třetím hráčem je EU. Ta se chystá na unijní summit, který proběhne příští týden ve čtvrtek a pátek. Podle původních plánu se na něm mělo posunout vyjednávání brexitu do druhé fáze. Brusel to však podmiňuje dostatečným pokrokem v debatách o finančním vyrovnání Británie, podmínkách cizinců ze zemí EU žijících na britském území a vyjasnění situace na hranicích s Irskem. Právě poslední bod je v současnosti kritický.

Rychlá dohoda s Irskem se však zdá nereálná. Mluvčí DUP se na dotaz agentury Reuters odmítl k tématu vyjádřit. Řekl jen, že předsedkyně strany Arlene Fosterová teď nemá v plánu letět do Londýna. „Ještě máme spoustu práce,“ dodal. Sama Fosterová sdělila listu The Belfast Telegraph, že se nenechá hnát do rychlého uzavření dohody. Důležitější podle ní je, aby dohoda byla dobrá.

Bílý kouř v nedohlednu

Naopak podle místopředsedy DUP Nigela Doddse odklad postupu jednání o brexitu do druhé fáze zvyšuje pravděpodobnost odchodu Británie z EU bez obchodní dohody. Dodds obvinil Varadkara, že hraje „nebezpečnou hru“, když naznačuje, že dohoda ohledně severoirské hranice by se už letos nemusela stihnout.

Mayová přitom už v pondělí byla na dobré cestě k dohodě. Po setkání s Jean-Claude Junckerem se mluvilo o pravděpodobném vyjednání kompromisu. Ten měl zajistit, že režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem zůstane po odchodu Británie z EU volný. Severní Irsko by ale na základě této dohody získalo zvláštní status a de facto by zůstalo členem celní unie a jednotného trhu EU. DUP však vylučuje zvláštní status, který by vytvářel bariéry v obchodu mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ve čtvrtek oznámil, že jakákoli nabídka na řešení situace musí z Londýna přijít nejpozději do neděle. V pondělí totiž bude zahájena příprava summitu zemí EU. „Jsme připraveni přijmout premiérku Mayovou, jakmile budou Britové připraveni,“ uvedl Schinas.

David Davis v problémech

Nepříjemnost musí řešit i britský ministr pro brexit David Davis. Ten opakovaně prohlašoval, že britská vláda má v ruce podrobnou analýzu dopadů brexitu na jednotlivé sektory ekonomiky. Nyní však podle serveru The Financial Times přiznal, že žádné takové analýzy k dispozici nemá. Na video s prohlášením Davise se můžete podívat zde.

„Stále s Londýnem debatujeme... Na obzoru ale není bílý kouř,“ uvedl ve čtvrtek Schinas s odkazem na tradici při volbě papeže, kdy se na znamení úspěchu nad Vatikánem objevuje bílý kouř. Zároveň popřel spekulace některých médií, že EK prodloužila termín na uzavření dohody do příštího týdne.

Odchod firem a Mayová pod tlakem

Oddalování přesunu k druhé fáze vyjednávání může být definitivním signálem pro velké firmy k odchodu z Británie. Potvrzují to zákulisní zdroje z vlivných lobbistických organizací CBI a TheCityUK, píše server Politico. Problémem je také fakt, že Británii bude na druhou, mnohem složitější část vyjednávání, zbývat relativně málo času. Definitivně by měla z Unie vystoupit do konce března 2019.

Problémy pro Mayovou tím však nekončí. Pod tlakem je i na tuzemské politické scéně. Na klidu jí jistě nepřidal zmařený pokus o teroristický útok, který cílil právě na britskou premiérku (více o plánech útoku zde). Ve Westminsterském paláci musí čelit sporům ohledně podoby brexitu. V Konzervativní straně se do sebe pustila dvě křídla, která prosazují diametrálně odlišnou podobu vystoupení z EU.

Mírnější podobu brexitu včetně možného setrvání na jednotném trhu prosazuje ministr financí Philip Hammond, výrazné oddělení od Unie naopak prosazuje například ministr zahraničí Boris Johnson či ministr životního prostředí Michael Gove.

4. října 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video