Naštvaní Britové vyšli do ulic poté, co premiér Boris Johnson uspěl u královny...

Naštvaní Britové vyšli do ulic poté, co premiér Boris Johnson uspěl u královny Alžběty II. se žádostí o přerušení zasedání parlamentu. (28. srpna 2019) | foto: AP

Britský zvrat. Vynucená přestávka parlamentu je nezákonná, míní další soud

  • 238
Vynucená přestávka v zasedání britského parlamentu je nezákonná, rozhodl ve středu skotský odvolací soud. Orgán tak zpochybnil rozhodnutí soudu nižší instance, proti němuž se odvolali odpůrci rozhodnutí britského premiéra Borise Johnsona. O případu nyní musí rozhodnout s konečnou platností nejvyšší soud.

Na toho se ihned s vlastním odvoláním obrací vláda. Soud by se měl případem zabývat ale až příští úterý. Čekání na konečný verdikt zvýší na britské politické scéně ještě větší napětí.

Právní bitva o obnovení či konečné měsíční zbrzdění chodu britského parlamentu se tak každopádně dostala do nové fáze. Oživila spekulace o opakování referenda o brexitu. Podle labouristického poslance Toma Watsona totiž vlastně ani není možné dosáhnout „dobré dohody“ a proto by se mělo vyvíjet úsilí o opětovné oslovení voličů, napsala agentura Reuters.

Nové referendum začal připouštět dokonce i vůdce Strany pro brexit a protiunijní bouřlivák Nigel Farage, který se tomu doposud úporně bránil.

Johnsonova vláda na konci srpna požádala královnu Alžbětu II., aby ukončila aktuální zasedání parlamentu a další zasedání zahájila až 14. října. Panovnice žádosti vyhověla. Zasedání bylo nakonec přerušeno v noci na úterý. Stížnostmi proti vynucené pauze se již zabývaly soudy také v Anglii a Severním Irsku.

Zneužití moci?

„Jednalo se o závažný případ zjevného nedodržení obecně uznávaných standardů chování orgánů veřejné moci,“ zdůvodnil ve středu podle televize Sky News své odmítavé rozhodnutí skotský odvolací soud.

Dodal, že hlavními důvody pro zastavení chodu parlamentu byla snaha vlády zabránit poslancům na práci kabinetu dohlížet a hnát ho k odpovědnosti za jeho kroky. Soud Johnsonovu vládu rovněž obvinil z toho, že se snaží o brexit bez dohody  bez dalších zásahů parlamentu.

Na soud v Edinburghu se obrátila skupina více než 75 opozičních zákonodárců. Soud nižší instance před týdnem ale rozhodl, že vynucená přestávka několik týdnů před termínem odchodu Británie z EU je v souladu se zákonem. Soudce Raymond Doherty tehdy řekl, že jde o problém politický a nikoli o záležitost justice.

„Všichni tři soudci skotského nejvyššího odvolacího soudu ukončení zasedání označili za nezákonné,“ komentovala středeční rozhodnutí na Twitteru jedna ze stěžovatelek, poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanna Cherryová. „Domníváme se, že následkem tohoto rozhodnutí je, že zasedání parlamentu již není přerušeno,“ uvedl právní zástupce stěžovatelů Jolyon Maugham.

Brexit v říjnu nebude. Johnson je slabý jako předtím Mayová, říká expert

Podobně jako prvoinstanční soud ve Skotsku rozhodl už minulý týden také soud v Londýně, k němuž stížnost na vládní krok podali aktivistka Gina Millerová a bývalý konzervativní premiér John Major. Také podle londýnského soudu ale jednal premiér Johnson v souladu se zákonem.

Proti rozsudku soudu v britské metropoli se stěžovatelé odvolali k nejvyššímu soudu, vláda se zase hodlá odvolat proti středečnímu rozsudku skotského odvolacího soudu. Oběma případy se tak bude zabývat nejvyšší britský soud, který již termín projednání stanovil na 17. září.

Za běžné situace je přerušení práce parlamentu rutinní součástí britského politického systému. Pobouření ovšem vyvolalo načasování tohoto kroku: do termínu odchodu Británie z Evropské unie zbývá 50 dní. Neobvyklá je rovněž délka přestávky, podle agentury Reuters v posledních letech takovéto pauzy trvaly od pěti do 20 dní. Aktuální pauza bude dlouhá pět týdnů.

Nucená přestávka parlamentu vyvolala v Londýně protesty:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: okresní soud

Video