Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpův kandidát do Nejvyššího soudu čelí obvinění, že v mládí osahával dívku

  9:54aktualizováno  16:54
Cesta Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu USA se zkomplikovala. Kandidát prezidenta Donalda Trumpa čelí obvinění, že na počátku 80. let osahával na středoškolském večírku o dva roky mladší dívku. Christine Blaseyová Fordová nyní o incidentu promluvila pro média.

Kandidát na soudce nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh během slyšení v Senátu (6. září 2018) | foto: AP

Podle Blaseyové Fordové k incidentu došlo v době, kdy byl nynější kandidát na soudce nejvyššího soudu středoškolákem ve státě Maryland. Kavanaugh byl podle ní na večírku na mol opilý, svalil ji na postel, osahával ji a „neohrabaně“ se ji pokoušel svléknout. V okamžiku, kdy se snažila křičet, jí dal ruku na ústa.

„Myslela jsem, že by mě mohl neúmyslně zabít,“ řekla listu The Washington Post 51letá Blaseyová Fordová, nyní profesorka na jedné z univerzit v Kalifornii. 

„Pokoušel se mě napadnout a svléknout mi šaty,“ dodala s tím, že se jí podařilo uniknout, když na ni a Kavanaugha skočil jeho kamarád a všichni tři upadli.

Kavanaugh v pondělí oznámil, že obvinění vznesená proti němu jsou „kompletně falešná“. Incident s Fordovou se prý nikdy nestal. „Je to úplně falešné obvinění. Nikdy jsem neudělal nic, z čeho mě obviňuje - jí ani komukoli jinému,“ uvedl soudce v prohlášení, které vydal Bílý dům.

Profesorka Blaseyová Fordová v rozhovoru uvedla, že o incidentu mlčela až do roku 2012, kdy o něm promluvila na párové terapii se svým manželem. Poznámky terapeuta Blaseyová Fordová poskytla novinářům. Stojí v nich, že se svěřila, že byla sexuálně napadena studenty „z elitní chlapecké školy“, kteří se stali „vysoce respektovanými a vysoce postavenými členy společnosti ve Washingtonu“. Kavanaughovo jméno poznámky nezmiňují.

Z anonymity se Blaseyová Fordová podle svých slov rozhodla vystoupit poté, co se část jejího příběhu v posledních dnech dostala bez jejího svolení na veřejnost. Listu The Washington Post řekla, že pokud má někdo vyprávět její příběh, tak to chce být ona.

Kavanaugha podpořil jeho tehdejší spolužák Mark Judge, jehož jméno se v souvislosti s obviněním objevilo. Judge podle magazínu The New Yorker tvrdí, že si na událost, kterou Fordová popisuje, nevzpomíná. Uvedl také, že nikdy neviděl, že by se Kavanaugh choval k ženám nevhodně.

O Trumpově kandidátovi pochybují i republikáni

Aféra komplikuje schvalovací proces jmenování nového soudce v Senátu. Demokraté kauzu využívají k nátlaku na republikány, aby hlasování o Kavanaughovi odložili. Pochybnosti o kandidátovi se mezitím objevily i mezi některými republikány, kteří proto chtějí s Kavanaughem i Fordovou hovořit.

Ve čtvrtek plánuje senátní výbor pro justici hlasovat, zda senátorům doporučí Kavanaugha ke schválení. Postoj výboru je nezávazný, neboť o tom, zda se Kavanaugh stane doživotně soudcem Nejvyššího soudu USA, rozhodne až plénum. Fordová dala najevo, že je připravena o svých neblahých zkušenostech s Kavanaughem při slyšení před senátním výborem veřejně promluvit.

Demokraté se snaží čtvrteční hlasování odložit a nejvýše postavená demokratka ve výboru Diane Feinsteinová dokonce vyzvala k tomu, aby obvinění nejdříve prověřil Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Zda demokraté odkladu dosáhnou, není zatím jasné. 

Brett Kavanaugh

Od roku 2006 působí jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu Billa Clintona s Monikou Lewinskou. 

Za George Bushe mladšího působil v Bílém domě. V 90. letech pracoval i pro soudce nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho, kterého má nahradit.

Umírněný konzervativec Kennedy, kterého nominoval v 80. letech prezident Ronald Reagan, se zapsal do dějin americké justice například tím, že se v kauzách rozhodujících o právech sexuálních menšin či legálnosti potratů přiklonil na stranu liberálů jako rozhodující hlas.

Mluvčí výboru Taylor Foy podle agentury Reuters uvedl, že republikánský předseda výboru Chuck Grassley připravuje ještě před termínem hlasování slyšení s Kavanaughem a Fordovou. Foy dodal, že takováto jednání jsou běžná, pokud se o kandidátově minulosti dodatečně objeví nové informace.

Vyslechnout Fordovou chce například republikánský senátor a člen zmíněného senátního výboru Jeff Flake. Ten v rozhovoru s portálem Politico řekl, že pokud Fordová nedostane možnost před senátory vypovídat, nebude připraven pro Kavanaugha hlasovat. 

„Musíme ji vyslechnout. A nemyslím si, že tento názor zastávám jen já,“ dodal. Také Flakeův republikánský kolega z výboru Lindsey Graham uvedl, že by to uvítal. „Pokud výbor paní Fordovou vyslechne, musí se tak stát obratem, aby proces mohl pokračovat podle harmonogramu,“ uvedl Graham v prohlášení.

Pokud Senát Kavanaugha jako člena Nejvyššího soudu USA schválí, bude to znamenat, že v tomto klíčovém justičním orgánu budou mít většinu soudci hlásící se ke konzervativnímu výkladu práva. To u kritiků vyvolává obavy, že by se soud mohl pokusit zvrátit některé citlivé verdikty, mimo jiné i právo na potrat. V této souvislosti se pozornost upírá i na republikánské senátorky Susan Collinsovou a Lisu Murkowskou, které právo na umělé ukončení těhotenství podporují.

Reuters obě senátorky oslovil, žádná z nich ale svůj postoj agentuře nesdělila. Collinsová nicméně v neděli televizi CNN řekla, že bude o kauze s kolegy ještě diskutovat a že s Kavanaughem telefonicky hovořila, přičemž obvinění důrazně odmítl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...