(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Zoo Zlín

Brazilská policie zabavila cvičeného papouška, varoval drogové dealery

  • 25
Brazilská policie zabavila na severu země speciálně vycvičeného papouška, kterého objevila při razii proti obchodníkům s crackem. Pták se podle místních médií naučil varovat drogové dealery před přítomností policie, která často prováděla operace v jejich okolí. „Mami, je tady policie,“ měl údajně křičet papoušek na přicházející strážce zákona.

Policie zabavila papouška při zátahu na drogové doupě v brazilském státě Piauí. „Papoušek musí mít speciální výcvik. Jakmile jsme se přiblížili, začal okamžitě nahlas křičet,“ popsal podle listu The Guardian jeden ze zasahujících policistů. Podle něj strážníci neznají papouškovo jméno. 

S ptákem se zatím kromě policie setkal také brazilský novinář, který ho popsal jako „extrémně poslušné stvoření“. Od chvíle, kdy ho policie „zatkla“ však podle novináře „neotevřel zobák“ a nechce s nikým komunikovat. „Zatím nevydal jediný zvuk, je naprosto tichý,“ popsal reportér.

24.dubna 2019 v 06:39, příspěvek archivován: 25.dubna 2019 v 15:50

Papagaio é apreendido após anunciar chegada de policiais em ponto de tráfico: 'Mamãe, polícia!' https://t.co/AwW4ZRE8Kq https://t.co/XLzUFRsGq4

Také přivolaný veterinář Alexnadre Clark potvrdil, že papoušek nechce spolupracovat. „Přišlo za ním hodně policistů a neřekl vůbec nic,“ popsal.

Brazilská rozhlasová stanice Globo mluví o papouškovi jako o obchodníkovi s drogami (v originále papagaio do tráfico, pozn. red.). Podle jejích informací poputuje papoušek do místní zoo, kde se bude několik měsíců učit létat, než ho ošetřovatelé vypustí do volné přírody.

Papoušek se stal jedním z dalších zvířat zapojených do brazislkého obchodu s drogami. Většina předchozích zvířat byli plazi.

Policie například v roce 2008 zabavila při razii ve favele v západním Riu de Janeiru dva malé aligátory, které místní gangsteři krmili masem svých nepřátel. Otec jednoho ze zadržených pachatelů však toto obvinění popřel s tím, že to jeho syn jednou zkusil, ale lidské maso aligátorům nechutnalo.

25.dubna 2019 v 02:43, příspěvek archivován: 25.dubna 2019 v 15:54

‘Narco parrot’ arrested in Brazil https://t.co/edyeK9LyIf https://t.co/Z0ETitJCIb


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video