Okamžik, kdy se protrhla důlní nádrž v Brazílii, zaznamenaly kamery

  • 37
Na 121 se zvýšil počet obětí, které si vyžádalo protržení odpadní nádrže v dole na jihu Brazílie. Nadále se pohřešuje 226 lidí, informoval v neděli s odvoláním na místní úřady list O Globo. Identifikovat se zatím zdravotníkům podařilo 93 těl.

Odpadní nádrž se protrhla minulý týden v pátek v dole na železnou rudu u města Brumadinho, které leží nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minais Gerais. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. Agentura DPA uvedla, že kal z nádrže zaplavil plochu asi 290 hektarů.

OBRAZEM: Smutek a hněv. Brazilci uctili oběti neštěstí v důlní nádrži

Podle Pedra Aihary z hasičského sboru státu Minas Gerais je možné, že se některé oběti pod tunami bahna nikdy nenajdou. Pátrání po jejich tělech bude nicméně trvat určitě déle než měsíc a termín jeho skončení zatím nebyl stanoven.

Záchranné týmy se nyní soustředí na pátrání v místech, kde zřejmě byly šatny pro zaměstnance dolu. „Domníváme se, že mnoho obětí najdeme v této oblasti,“ řekl Aihara listu O Globo. Na některých místech dosahují nánosy bahna až 21 metrů.

Příčina protržení nádrže zatím není známa. Brazilská společnost Vale, která důl provozovala, se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola německé firmy TÜV Süd loni v září zjistila, že nádrž je stabilní. Rodinám obětí a pohřešovaných se nicméně za neštěstí omluvila a nabídla jim 100 tisíc realů (zhruba 610 tisíc korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video