Brazilský prezident Jair Bolsonaro s rouškou proti koronaviru na akci „Brazílie poráží koronavirus“. Brázilie má po USA největší počet nakažených i lidí, kteří na covid-19 zemřeli. (24. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Bolsonaro jde před komisi kvůli covidu. Pokus o převrat, soudí jeho zastánci

  • 8
Brazilský nejvyšší soud povolil, aby nově zřízená komise vyšetřila počínání prezidenta Jaira Bolsonara během epidemie covidu-19. Mají se zhodnotit potenciální nedostatky ze strany prezidenta, podle některých kritiků totiž znemožnil přijetí celostátních opatření proti šíření koronaviru. Prezidentovi zastánci se domnívají, že snahy tamního Senátu jsou pokusem o státní převrat.

Opozice a kritici Bolsonara poukazují, že prezident soustavně odmítá zavedení plošných a celostátních opatření. U soudu se navíc snažil zrušit, byť neúspěšně, opatření, jež zavedla místní samospráva. Poukazují také, že Bolsonaro propagoval na léčbu covidu-19 látky, jejichž účinnost v případě této nemoci nebyla prokázána.

Opatření jsou diktatura, hlásí brazilský prezident. V zemi ale dochází hroby

Podle zastánců prezidenta ale není správné vinit Bolsonara z vysokého výskytu koronaviru v zemi a vysokého počtu úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Podle senátora Márcia Bittara jsou snahy Senátu „pokusem o politický převrat“. Příznivců hlavy státu také tvrdí, že soud překročil mantinely stanovené ústavou.

Brazílie v posledních týdnech zaznamenala vysoký počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Tamní zdravotnictví čelí zvýšenému počtu pacientů. Nejhorší situace podle agentury EFE panuje v nejlidnatějším státě Sao Paolo. 

Úřady za posledních 24 hodin zaznamenaly 73 513 nových případů koronaviru a 3 459 nových úmrtí. Od začátku epidemie se nákaza koronavirem prokázala u 13,7 milionu lidí, z nichž 362 tisíc zemřelo. To je druhé nejvyšší číslo na světě po Spojených státech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video