Favela v Rio de Janeiru. V brazilských slumech zvláště hrozí rychlé šíření...

Favela v Rio de Janeiru. V brazilských slumech zvláště hrozí rychlé šíření koronaviru. (24. března 2020) | foto: Reuters

V brazilských favelách brání nákaze gangy. Prezident dál mluví o chřipečce

  • 67
Vláda brazilského prezidenta Jaira Bolsonara podle kritiků nebere hrozbu koronaviru dostatečně vážně. K opatřením proti šíření nákazy proto přistupují jednotlivé státy a obce samy. Ve favelách Rio de Janeira karanténu ustanovují samotné gangy. Obyvatele nutí chodit nanejvýš po dvou a zavírají obchody. Těm, kteří karanténu poruší, vyhrožují trestem.

Gangsteři projíždějí po Městě bohů, asi zřejmě nejznámější favele proslavené stejnojmenným filmem, ve vozidlech s hlasitými reproduktory, ze kterých se line varování před překročením zákazu vycházení. „Zavádíme zákaz vycházení, protože (koronavirus) nikdo nebere vážně,“ zní podle obvykle dobře informovaného brazilského deníku Extra z reproduktorů.

Kdokoliv poruší gangstery ustanovená pravidla, ten bude potrestán a bude sloužit jako odstrašující příklad. „Lepší zůstat doma a být v klidu,“ přikazují gangsteři obyvatelům slumů.

Agentura Reuters nebyla schopná informace deníku o gangsterských prohlášeních ověřit. Obyvatelé slumů, kteří si nepřáli být jmenováni ze strachu z odplaty, jí ale potvrdili, že gangy skutečně zavedly vlastní karanténu.

Město bohů není jediná favela, kde gangsteři zavedli opatření proti šíření nákazy. Podle listu The Guardian v jedné nutí lidi, aby chodili nanejvýš po dvou, zatímco v další nechávají zavřít restaurace a kostely, aby se lidé nesrocovali.

„Dělají to, protože vláda absentuje. Úřady nás přehlíží,“ řekl listu The Guardian jeden obyvatel. Reuters připomíná, že gangsteři jsou nekorunovanými vládci slumů. Vláda je v nich přítomná jen z malé části, pokud vůbec.

Edmund Ruge, který spravuje server RioOnWatch, tvrdí, že gangy ustanovují karanténu jen v některých oblastech a jejich aktivity nejsou koordinovány. „Je to sporadická záležitost okolo města,“ řekl listu The Guardian.

V Brazílii uprchly kvůli koronavirovým omezením stovky vězňů

Favely, v nichž už se objevily případy koronaviru, představují podle odborníků časovanou bombu. Chudí lidé bez prostředků v nich žijí velmi blízko při sobě. Mnozí z nich nemají přístup k lékům, zdravotnickým potřebám ani k vodě. Hrozí tak, že koronavirus se zde bude obzvláště rychle šířit.

„Základní hygiena je hrozná,“ řekl agentuře Jefferson Maia, 27letý obyvatel Božího města. „Někdy ani nemáme vodu, abychom si řádně umyli ruce. Koronavirus nás velmi znepokojuje.“

Úřady plánují nechat u vstupu do slumů mýdlo zdarma a přesunout starší obyvatele se zdravotními problémy do hotelů. Město se už domluvilo s 400 ubytovacími zařízeními.

Obyvatelé si přesto myslí, že vláda nedělá dost. „Vláda opustila favely. Neexistuje žádný plán na federální, státní nebo obecní úrovni, který by se zabýval šířením viru,“ řekl listu The Times Gilson Rodrigues, lídr neformálního sousedství v São Paulu.

Rodrigues vytvořil síť dobrovolníků, kteří mají varovat 100 000 obyvatel favel před koronavirem. Přiznává, že má z budoucnosti obavy. „Je to znepokojivé, protože mnoho lidí stále pracuje na ulici a pak se vrací domů do favely,“ podotýká.

São Paulo je nejhůře zasaženým brazilským státem. Kvůli koronaviru vyhlásilo karanténu. K přísným opatřením přistupují i další brazilské státy a města.

Bolsonaro mluví i chřipečce, staví se proti němu i jeho příznivci

Brazilský prezident Jair Bolsonaro tyto omezovací opatření přirovnal k politice „spálené země, která hrozí zničením nejpřednější ekonomiky Latinské Ameriky“. Podle něj je například zbytečné, aby se zavíraly školy, když riziková skupina jsou lidé starší 60 let.

Prezident opakovaně označil nemoc COVID-19 za „chřipečku“. Tvrdí, že Brazílie je je díky svému teplému klimatu a převážně mladé populaci imunní vůči nákaze. Kritizuje média, že vytváří zbytečnou hysterii.

Vůči prezidentovi se postavili i někteří jeho příznivci. Do sporu se s ním dostal ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta, který už minulý týden varoval, že pokud nebudou přijata opatření proti šíření nákazy, zdravotnictví země koncem dubna zkolabuje.

„Jako prezident byste měl jít příkladem, vést zemi, a ne ji rozdělovat,“ připojil se ke kritice Bolsonara jeho dřívější příznivec Joao Doria, guvernér státu São Paulo.

Brazilský prezident popírá, že má koronavirus. Předtím se setkal s Trumpem

Prezidenta zkritizoval i guvernér Rio de Janeira Wilson Witzel, který nechal uzavřít školy, pláže i letecké a pozemní spojení s těmi brazilskými státy, v nichž se potvrdily případy nákazy. Toto opatření Bolsonaro napadl u nejvyššího soudu, který dal zapravdu guvernérovi.

Proti Bolsonarovi, který v minulosti proslul řadou výroků označovaných za xenofobní či krajně pravicové, demonstrovali v těchto dnech i někteří obyvatelé dvou největších měst země São Paulo a Rio de Janeiro. Kvůli koronaviru ale nevyšli do ulic, nýbrž z oken bytů tloukli do hrnců. Tento druh protestu, nazývaný podle španělského výrazu pro hrnec či kastrol cacerolada nebo cacerolazo, je oblíben hlavně v Jižní Americe a Španělsku.

Podle průzkumu veřejného mínění společnosti Datalfolha je většina Brazilců spíše na straně guvernérů. Zatímco 54 procent respondentů považuje reakci guvernérů na koronavirus za dobrou, pouze 34 procent totéž řeklo o reakci prezidenta. Patnáct procent respondentů, kteří hlasovali pro Bolsonara v prezidentských volbách, lituje svého rozhodnutí.

Brazílie má 2 433 potvrzených případů nákazy koronavirem a 57 obětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video