Bolsonaro drancuje deštné pralesy. Těžba v Amazonii roste ostrým tempem

  • 104
Odlesňování brazilské části amazonského deštného pralesa vzrostlo v červnu o více než 88 procent, a to ve srovnání se stejným měsícem v minulém roce. Je to už druhý po sobě jdoucí měsíc, kdy pod vládou brazilského pravicového prezidenta Jaira Bolsonara dochází k narůstajícímu ničení lesů, které jsou přitom pro život na zemi nezbytné.

Podle údajů Brazilské kosmické agentury postihlo v červnu odlesňování 920 kilometrů čtverečních Amazonie. Ačkoli jsou data, podle kterých odlesňování vzrostlo minulý měsíc o 88,4 procent předběžná, dokazují, že letošek jednoznačně přesáhne celková loňská čísla.

Oficiální roční statistiky odlesňování brazilské úřady zveřejňují tradičně na konci července. V prvních jedenácti měsících odlesňování podle listu The Guardian postihlo plochu o velikosti 4 565 kilometrů čtverečních, což je ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce 15procentní nárůst.

Ochránci životního prostředí upozorňují na to, že Bolsonaro nejen silně podporuje rozvoj v Amazonii, ale také neustále kritizuje Brazilskou agenturu pro ochranu životního prostředí. Ta podle něj rozdává příliš mnoho pokut těžařům a farmářům, kteří se snaží z odlesňování profitovat. Prezident by nejraději omezil její kompetence. 

„Bolsonaro situaci výrazně zhoršil,“ popisuje pro agenturu Reuters vědec z nevládní organizace Imazon Paulo Baretto. Bolsonarova kancelář odmítla těžbu komentovat. Brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles pouze konstatoval, že ministerstvo přijímá všechna opatření v boji proti nezákonnému odlesňování.

Satelitní snímek amazonského pralesa ukazuje míru deforestace
Pece používané k výrobě dřevěného dřevěného uhlí na okraji vytěžené oblasti....
Pily na okrajích vykácených oblastí v Amazonii. (20. dubna 2013)

Nejhorší kácení deštného pralesa začalo v květnu po skončení období dešťů. Květen byl první měsíc, kdy se obrovský nárůst odlesňování projevil, v porovnání se stejným měsícem v minulém roce vzrostlo o 34 procent.

Evropská unie vyžaduje dodržování Pařížské dohody

Prudký nárůst odlesňování přichází ve chvíli, kdy Brazílie čelí většímu tlaku na ochranu svého životního prostředí, a to v souvislosti s podmínkami obchodní dohody mezi Evropskou unií (EU) a jihoamerickým blokem Mercosur. Na podobě smlouvy o volném obchodu se obě strany dohodly na konci června.

Ačkoli znění dohody mezi EU a Mercosurem nebylo zveřejněno, podle The Guardianu by měla obsahovat ustanovení, podle kterého musí jednotlivé státy dodržovat Pařížskou dohodu o klimatu a bojovat proti odlesňování.

03.července 2019 v 09:05, příspěvek archivován: 04.července 2019 v 15:21

Tuesday briefing: Rainforest loss has accelerated under Brazil's new leadership https://t.co/CsAvZmNzHK #technology https://t.co/nZgxTQuZ2n

Na území Brazílie se nachází více než šedesát procent Amazonie, která je největším tropickým deštným pralesem na světě. Podle odborníků hraje klíčovou roli v boji proti změně klimatu.

„Doufám, že zprávy o nárůstu odlesňování vyvinou na vládu tlak, aby podnikla náležitá opatření. Až budou mít konečná čísla, která budou opravdu vysoká, bude to pro Bolsonara noční můra. Je to důležité nejen pro Brazílii, ale pro celý svět. Amazonie je ikonou,“ myslí si Paulo Adario z organizace Greenpeace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video