Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brazílií otřáslo brutální znásilnění, do ulic vyšly tisíce lidí

  12:21
Brazílii pobouřilo brutální znásilnění šestnáctileté dívky. Asi třicítka mužů dívku napadla v chudinské čtvrti Ria de Janeira, část útoku natočila a zveřejnila na Twitteru. Incident zesílil obavy, zda je Brazílie schopná zajistit bezpečnost před nadcházející olympiádou.

Šestnáctiletá dívka vypověděla, že se minulou sobotu vydala na návštěvu ke svému příteli. Tam ji podle jejích slov někdo zdrogoval a ona usnula. Když se probudila, zjistila, že je nahá v cizím domě a kolem ní je skupina mužů. Dívka se domů dostala až v neděli - v mužském oblečení a zraněná.

Jeden z mužů útok natočil na mobil a čtyřicetisekundový záznam zveřejnil na Twitteru. Ještě před tím, než ho správci sociální sítě smazali, jej sdílely a „olajkovaly“ stovky lidí. Video zhlédla i rodina znásilněné dívky.

„Lituji, že jsem to viděla. Když jsme tu zprávu slyšeli, nevěřili jsme, že se to stalo. Je to obrovské neštěstí, deprimující situace,“ uvedla babička oběti. Motivem znásilnění podle ní mohla být pomsta. Přítel šestnáctileté dívky totiž věřil, že ho partnerka podvádí, uvedl deník The Guardian.

Dívka je od útoku v péči lékařů. V rozhovoru pro brazilská média uvedla, že chce pro útočníky spravedlivý trest. „Dnes se cítím jako kus smetí. Doufám, že se tak nebude muset už nikdy nikdo cítit,“ uvedla.

Brutální znásilnění pobouřilo brazilskou společnost

Policii se zatím podařilo identifikovat pět útočníků, včetně dívčina devatenáctiletého přítele a muže, který záznam útoku zveřejnil na internetu. Velitel policie v Riu Fernando Veloso uvedl, že se vyšetřovatelé chystají přezkoumat i jeho příspěvky na Twitteru. „Kdyby ty snímky nebyly zveřejněny, možná bychom tady vůbec nebyli,“ uvedl na tiskové konferenci s tím, že mnoho znásilnění v Brazílii zůstává nenahlášených.

V neděli policisté provedli velký zátah ve dvou chudinských čtvrtích Ria. Ve slumech zasahovalo více než 70 policistů s helikoptérami, ozbrojenými vozy a psy. Podle agentury Reuters však není jasné, zda byl během operace zatčen některý z podezřelých.

Brutální znásilnění brazilskou společností otřáslo. Na sociálních sítích vznikla kampaň #EstuproNuncaMais (Už nikdy znásilnění) a od pátku vyšly do ulic po celé zemi tisíce lidí, kteří protestovali proti sexismu a převládající machistické kultuře. V pátek v noci se v Riu a São Paulu sešly stovky lidí, kteří nesli transparenty s nápisy „Ne znamená ne“ nebo „Moje tělo není tvoje“.

„Každá žena je obětí. Naše těla jsou mučena, naše duše jsou ničeny. To je to, co si tihle zločinci myslí a dělají, a musejí se z toho urychleně zodpovídat,“ uvedla viceprezidentka Nejvyššího federálního soudu Cármen Lúciaová.

Útočníky odsoudil i zastupující prezident Michel Temer. „Rozhodně odsuzuji znásilnění náctileté dívky v Riu de Janeiru. Je absurdní, abychom v 21. století byli svědky takto barbarských zločinů,“ uvedl podle stanice BBC. Podobně se vyjádřila i bývalá prezidentka Dilma Rousseffová, která byla odvolána v polovině května (více o jejím odvolání čtěte zde).

Brazilská kultura znásilnění

Podle expertů v Brazílii stále existuje takzvaná kultura znásilnění, kdy mezi oběťmi útoků převládá pocit hanby a viny za své utrpení.

Brazilský deník Folha de S. Paulo připomíná, že podle průzkumu z roku 2014 byla v zemi každých jedenáct minut znásilněna jedna žena. Za celý rok jich bylo v Brazílii znásilněno 48 000.

Číslo však nemusí být ani zdaleka úplné. Mnoho útoků zůstává nenahlášených, protože jsou ženy příliš ponížené nebo se obávají odvety. Řada z nich znásilnění nahlásí pouze ve chvíli, kdy otěhotní, aby mohla podstoupit legální potrat. Více než čtvrtina brazilské společnosti si myslí, že žena, která nosí vyzývavé oblečení, si zaslouží být znásilněna.

„Ale podívejte se na její oblečení...“, „Zasloužila si to!“ˇ, „Šestnáctiletá, a už má syna!“, „Očividně byla na drogách.“ - Brazilští novináři vytvořili satirický obrázek s nejčastějšími argumenty místních obyvatel pro to, že si žena za znásilnění může sama.

27.května 2016 v 03:21, příspěvek archivován: 30.května 2016 v 11:58

NÃO ao machismo #EstuproNuncaMais Ilustra: @vitortcartoons pic.twitter.com/MetRXEmH0n

Předsudky vůči obětem sexuálních útoků se přitom už zřejmě promítly i do vyšetřování hromadného znásilnění šestnáctileté dívky. Její advokátka Eloisa Samyová požádala o výměnu vrchního vyšetřovatele, který prý oběti pokládal nevhodné otázky o tom, zda se v minulosti účastnila swingers party. Policie však nařčení odmítla.

Poslední incident se tak připojil k řadě událostí, které vzbuzují otázku, jak zvládne Brazílie zajistit bezpečnost během nadcházející letní olympiády. V zemi stále doznívá politický skandál související s odvoláním prezidentky Rousseffové a skupina odborníků na zdravotnictví vyzvala, aby byly hry odloženy kvůli hrozbě rozšíření viru zika (psali jsme zde). V posledních měsících navíc v Riu vzrostl počet vražd, protože úřady snížily rozpočet místnímu policejnímu oddělení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...