Brazilský prezident Jair Bolsonaro (23. února 2021)

Brazilský prezident Jair Bolsonaro (23. února 2021) | foto: Reuters

Odmítnutí vakcín bylo vraždou tisíců. Bolsonara doporučili obvinit kvůli covidu

  • 43
Vyšetřovací výbor brazilského Senátu doporučil obvinit prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho selháním během pandemie covidu-19. Podle závěrečné zprávy výboru rozhodnutí hlavy státu zrychlila šíření koronaviru a vedla k desetitisícům zbytečných úmrtí. Podle analytiků není pravděpodobné, že by prokuratura stíhání prezidenta zahájila, zpráva však může prezidentovi uškodit v prezidentských volbách.

Vyšetřovací zpráva má téměř 1200 stran. Senátní komise za téměř půl roku vyslechla desítky expertů i vládních činitelů, jejichž výpovědi mohli Brazilci sledovat v televizi. V úterý o zprávě debatovali senátoři do pozdního večera. 

„Rozhodnutí nepořizovat vakcíny v období od července 2020 nejméně do ledna 2021, které postrádalo jakýkoli technický nebo vědecký základ a vzpíralo se doporučením mezinárodních zdravotnických úřadů, si vyžádalo životy tisíců Brazilců, kteří by jinak jistě měli z očkování užitek,“ citoval ze zprávy deník The Guardian. Právě Bolsonarovo odmítnutí nakoupit včas vakcíny by podle autorů zprávy šlo posuzovat jako vraždu.

Například šéf americké farmaceutické firmy Pfizer pro Latinskou Ameriku Carlos Murillo před komisí vypověděl, že brazilská vláda od loňského srpna do letošního února ignorovala několik nabídek Pfizeru na dodávku vakcíny. Zpoždění v dodávkách způsobily i Bolsonarovy kritické výroky na adresu vakcín a Číny. Bolsonaro například prohlásil, že vakcína Coronavac pochází ze země, „která, jak říkají, ten virus vytvořila“.

Zpráva navrhuje obvinit sem desítek lidí z asi 24 zločinů. Mohou mezi nimi být i Bolsonarovi synové (senátor, poslanec a radní), kteří se podle komise podíleli na dezinformační kampani. Prezidenta se mělo podle dřívějších zpráv místních médií týkat 11 trestných činů, dva z nich (genocidu a vraždu) ale zřejmě na poslední chvíli komise vyškrtla v obavách, že by zpráva s tak závažnými obviněními v Senátu neprošla.

Pravidla platí pro všechny. Neočkovaného prezidenta nepustili na fotbal

„Stran těchto činů nepanovala shoda, a to ani mezi právníky,“ uvedl šéf komise Omar Aziz. Mezi zbývajícími devíti činy jsou mimo jiné zločiny proti lidskosti, falšování dokumentů, podvod, zneužití veřejných fondů, podněcování k trestnému činu či šarlatánství.

Horní komora parlamentu má o zprávě hlasovat zřejmě příští týden. Senátoři ji mohou zamítnout nebo změnit.

Případný proces proti Bolsonarovi by musel zahájit generální prokurátor, kterého do funkce jmenuje právě hlava státu. Kvůli tomu se stíhání Bolsonara jeví jako nepravděpodobné, napsala agentura Reuters.

Dokument podle brazilských médií vykresluje obrázek selhání, nekompetentnosti a popírání vědeckých doporučení, kterými Bolsonaro v úřadu hlavy státu přispěl k podstatnému zhoršení průběhu pandemie. V Brazílii kvůli covidu-19 zemřelo přes 600 000 lidí a někteří z nich by podle zprávy mohli žít, kdyby prezident jednal jinak.

Hladoví lidé přehrabující kosti. Brazílii šokovala série snímků z Ria

Bolsonaro od počátku pandemii zlehčoval a odmítal opatření proti jejímu šíření s tím, že poškodí ekonomiku a připraví masy lidí o práci. Letos také několikrát napadl u nejvyššího soudu dekrety, jimiž se šéfové států brazilské federace snažili epidemii zmírnit.

Prezident zpochybňuje i očkování proti covidu, který on sám loni prodělal. Tvrdí, že nejlepší vakcínou je přímo virus. Jako lék proti nemoci propagoval bez vědeckých důkazů antimalarikum chlorochin či byliny amazonských indiánů, a to navzdory oficiálním doporučením ministerstva zdravotnictví.

Někteří kritici prezidenta viní Bolsonara i z toho, že neprojevil dostatečný soucit nad oběťmi pandemie. Loni například pozůstalým vzkázal, že je mu sice „líto všech zemřelých“, ale že „takový je osud“.

Kvůli laxnímu přístupu k šíření koronaviru podaly na Bolsonara nevládní organizace a různá sdružení i stížnosti k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), v nichž ho viní ze zločinů proti lidskosti a z genocidy domorodého obyvatelstva. Ze stejného důvodu dorazilo do brazilského parlamentu několik žádostí opozice o zahájení procesu sesazení prezidenta, které ale nemají šanci na schválení.

Prezident se k obsahu zprávy zatím nevyjádřil, ale už dříve vyšetřování odsoudil jako politicky motivované.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video