Brazilská armáda začala vojenskými letouny distribuovat potraviny do vesnic...

Brazilská armáda začala vojenskými letouny distribuovat potraviny do vesnic obývaných amazonským kmenem Janomamů. (26. ledna 2023) | foto: AP

Nástup nového prezidenta je znát: Brazílie proti těžařům nasadila armádu

  • 33
Brazilská vláda tento týden zahájila rozsáhlou razii proti nelegálním těžařům zlata v Amazonii. Bezpečnostní složky už zabavily přes dvacet malých letadel, která používají nelegální těžaři v amazonském pralese. Do boje s nimi tento týden vláda nasadila i armádu. A nový brazilský prezident v souvislosti se zacházením s indiány mluví o genocidě.

Razii nařídil dekretem nový levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který tuto oblast obývanou kmenem Janomamů (též Yanomamiové) minulý měsíc navštívil a vyhlásil tam stav zdravotní nouze. Situaci tamních domorodých obyvatel Lula označil za genocidu.

„Kromě ignorování (bývalou vládou) je hlavní příčinou této genocidy invaze dvaceti tisíc ilegálních těžařů, jejichž přítomnost tehdejší prezident podporoval,“ prohlásil Lula s odkazem na svého krajně pravicového předchůdce v úřadu Jaira Bolsonara.

Indiáni viní brazilského prezidenta z genocidy, vyčítají i těžbu v Amazonii

V oblasti žije asi 27 tisíc příslušníků kmene Janomamů, z nichž mnozí onemocněli kvůli znečištění řek těžkými kovy používanými při ilegální těžbě. Znečištěním řek také přišli domorodci o zdroj obživy a jejich děti trpí podvýživou.

Ministerstvo pro domorodé národy, zřízené minulý měsíc novou vládou, oznámilo, že v kmeni Janomamů za předchozí čtyři roky Bolsonarovy vlády zemřelo 570 dětí mladších pěti let na léčitelné nemoci, podvýživu a malformace způsobené rtutí či dalšími toxickými kovy používanými při ilegální těžbě v oblastech obývaných indiány.

Děti z brazilského kmene Janomamů trpí podvýživou a malformací, mimo jiné kvůli ilegální těžbě v oblastech obývaných indiány. Na snímku je čtyřleté dítě. (27. ledna 2023)

Ministr spravedlnost Flávio Dino uvedl, že k úmrtím dětí a humanitární krizi v oblasti zřejmě přispěli úředníci předchozí vlády, kteří zanedbali dodávky léků či vakcín proti covidu-19 a nezajistili dostatečný přístup tamních obyvatel ke zdravotní péči.

Brazilský nejvyšší soud už nařídil, aby prokuratura vyšetřila možnou zodpovědnost Bolsonarovy vlády za tuto situaci kvůli podezření z genocidy.

Bolsonaro drancuje deštné pralesy. Těžba v Amazonii roste ostrým tempem

Brazilská armáda také začala vojenskými letouny distribuovat potraviny do vesnic Janomamů, informovala ve čtvrtek agentura Europa Press. Desítky nemocných vojáci evakuovali do města Boa Vista, metropole brazilského státu Roraima, kde zřídili další nemocnici pro pacienty z janomamského kmene.

V Brazílii, která má na 216 milionů obyvatel, žije asi 850 tisíc příslušníků tří stovek domorodých kmenů. Jejich sdružení APIB už dříve také obvinilo Bolsonarovu vládu z „genocidy, etnocidy a ekocidy“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video