Kyberšikana (ilustrační foto)

Kyberšikana (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Studentku s nadváhou zlomila kyberšikana, před zraky rodiny se zastřelila

  • 302
Američanku Brandy Velaovou dlouho šikanovali na internetu kvůli nadváze. Osmnáctiletá dívka tlak okolí nakonec nevydržela a tento týden spáchala sebevraždu. Před zraky své rodiny se střelila do hrudníku. Policie nyní zahájila vyšetřování.

Brandy Velaová byla podle CNN kvůli své postavě šikanována už v dětství. Terčem krutých žertů na internetu se stala letos v dubnu.

„Lidé si zakládali falešné účty na Facebooku a psali jí. Neustále přicházely další zprávy, ačkoli na ně nereagovala,“ popsala poslední měsíce své sestry Jackie Velaová. „Psali jí věci jako: proč jsi ještě tady?. Říkali jí, že je tlustá a ošklivá. Byla krásná, naprosto nádherná. Jediná věc, kvůli které si jí mohli posmívat, byla její váha.“

Její sestra si změnila telefonní číslo a šikanu oznámila na policii. Strážci zákona jí však řekli, že jí nedokážou pomoci. „Používali aplikaci znemožňující vysledovat, odkud píšou. Policisté tak nemohli nic dělat, dokud se něco nestalo,“ dodala Jackie.

01.prosince 2016 v 21:38, příspěvek archivován: 02.prosince 2016 v 12:30

PICTURES: memorial grows for 18 y/o Brandy Vela, hear from her family about devistating loss of the Texas City HS senior tonight on @KPRC2 https://t.co/N8TuU8fqXu

Že něco není v pořádku, pochopila v úterý, kdy jí od Brandy přišla smska. „Mám tě strašně moc ráda, pamatuj si to prosím, a omlouvám se za všechno,“ psala.

Jackie dostala strach a volala rodičům i prarodičům, kteří okamžitě vyrazili domů. Brandy našli v jejím pokoji s pistolí v ruce. Rodina ji prosila, aby nemačkala spoušť, dívka však už byla rozhodnutá. Zemřela při převozu do nemocnice.

„Brandy byla populární a přátelská. Studenti ji měli opravdu rádi. Evidentně to zasáhlo mnoho lidí, vzhledem k láskyplným reakcím od spolužáků,“ komentovala dívčinu smrt Melissa Tortoriciová z místní střední školy.

Policie již zahájila vyšetřování. Vyslechla rodinu a nyní se zaměří na podezřelé osoby. Zároveň obdržela i několik tipů, které chce prověřit.

„Současné děti vyrůstají s technikou, ke které mají přístup 24 hodin denně. Kolikrát si ve zprávách dovolí mnohem víc, než by kdy řekli přímo do očí,“ upozornila Tortoriciová. „Je ale nesmírně těžké zabránit někomu v posílání zpráv, když aplikace umožňují zůstat v anonymitě.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video