Ophelia zbarvila slunce doruda. Brexit vyvolal apokalypsu, psali šprýmaři

  • 2
Tropická bouře Ophelia v pondělí obarvila nebe nad jižní Anglií do oranžova a slunce do ruda. Podle meteorologů šlo o důsledek lomu světla v mase vzduchu ze Sahary, který s sebou přinesl prach a popel z lesních požárů v Portugalsku a Španělsku. Na sociálních sítích se objevila i varování šprýmařů, že jde o apokalypsu vyvolanou brexitem.

„A tak, jak bylo předpovězeno, apokalypsa brexitu přinese oheň a věčné zatracení,“ napsal na Twitteru v reakci na nebeský spektál vyvolaný bouří Ophelia londýnský účetní Joseph McDonnell. „Ha! Zdá se, že odpůrci brexitu měli nakonec pravdu,“ objevilo se také pod hashtagem #BrexitApocalypse.

„Nejedná se o žádnou apokalypsu, prach v ovzduší pouze zbarvuje nebe do červena,“ vysvětloval jev Grahame Madge z britské Národní meteorologické agentury. Na ústav se totiž podle něj začali obracet znepokojení občané.

Tropická bouře Ophelia v úterý zasáhla Skotsko a sever Anglie poté, co po soběv Irsku zanechala tři mrtvé pod vyvrácenými stromy a tisíce domácností bez elektřiny (psali jsme zde). Vítr, který dosahuje rychlosti více než 110 kilometrů za hodinu, provází hustý déšť, uvedla stanice BBC

Úřady ve Skotsku, kde se zatím asi 1 100 domácností ocitlo bez elektřiny, varují před hrozbou povodní, a to zejména na západním pobřeží. Na severu Anglie popadané stromy přerušily železniční spojení.

Všechny školy v Irsku a Severním Irsku zůstávají po pondělním řádění bouře druhý den zavřené. V Irsku se bez elektřiny ocitlo asi 245 tisíc zákazníků, skoro čtyři tisícovky domácností v Severním Irsku a asi čtyři tisíce na severu Walesu. Asi dvacet tisíc irských domácností je i bez vody. Úřady očekávají, že náprava škod potrvá několik dnů.

Poryvy větru na jižním pobřeží Irska v pondělí podle meteorologů dosahovaly rychlosti až 176 kilometrů v hodině. Shodou okolností Ophelia udeřila právě na třicáté výročí takzvané Velké bouře, která v roce 1987 zabila v Británii dvě desítky lidí a skácela odhadem na patnáct milionů stromů.

Tropická bouře Ophelia se posouvá severovýchodním směrem, krátce po půl jedné odpoledne SELČ se nacházela těsně nad Skotskem:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video