Řádění tropické bouře nepřežilo už šest lidí. Ilustrační foto.

Řádění tropické bouře nepřežilo už šest lidí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Bouře Fay zabila na Floridě deset lidí, způsobila záplavy

  • 6
Tropická bouře Fay si už v americkém státě Florida vyžádala deset obětí, oznámily floridské úřady. Živel, který se nad Floridou pohybuje už od úterý, rovněž způsobil rozsáhlé záplavy. Americký prezident George Bush vyhlásil kvůli bouři v postižených oblastech Floridy výjimečný stav.

Ve čtvrtek se utopili dva surfaři, kteří i přes varování vyrazili na moře. Další čtyři osoby podle floridského guvernéra zahynuly v pátek při dopravních nehodách zaviněných nepříznivým počasím. Jednou z obětí je také muž, který zemřel na otravu kysličníkem uhelnatým při testování funkčnosti dvou generátorů.

Do některých oblastí Floridy bouře přinesla až 75 centimetrů srážek a způsobila zde záplavy. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) může o víkendu spadnout dalších 10 - 20 centimetrů vody.

Obyvatelé postižených oblastí se obávají, že kvůli povodním mohou do jejich domů proniknout krokodýli nebo nebezpeční hadi.

Řada lidí také zůstává bez dodávek elektřiny poté, co silný vítr a padající stromy přerušily elektrická vedení. V pátek ráno úřady hlásily, že bez proudu je na 66 tisíc domácností.

Podle úřadů způsobila bouře Fay na Floridě škody ve výši asi 25 milionů dolarů (410 milionů korun). Prezident Bush vyhlásil ve čtvrtek v postižených oblastech výjimečný stav, čímž uvolnil peníze z federálních fondů na pomoc obyvatelům zasažených míst.

Bouře se kolem 17:00 SELČ nacházela nad severozápadním pobřežím Floridy a pohybovala se rychlostí sedm kilometrů v hodině k západu. Rychlost větru v bouři dosahovala 70 km/h.

Bouře by se měla v noci na neděli přesunout nad pobřeží Mississippi a Alabamy. Meteorologové předpokládají, že bude pozvolna slábnout, přesto ale varují před vysokými příbojovými vlnami a před přívalovými dešti.

Bouře Fay se minulý týden přehnala přes karibskou oblast, kde připravila o život 57 lidí. Většinu obětí si živel vyžádal na Haiti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video