Bouře Emma uvěznila stovky Britů na silnicích, úřady povolaly armádu

  • 36
Přes jih britských ostrovů se přehnala sněhová bouře Emma. V Irsku bylo bez elektřiny přes 120 tisíc domácností. V Británii úřady na pomoc stovkám lidí, kteří uvázli na zavátých silnicích, povolaly armádu. Řidičům pomáhají i dobrovolníci, kteří do zapadaných vozidel nosí jídlo a horké nápoje. Na londýnském nádraží Waterloo byly odpoledne zrušeny všechny odjezdy.

Takto tuhou zimu Velká Británie mnoho let nepamatuje. Zemi už několikátý den trápí silné mrazy a přívaly sněhu. Situaci nepomohla ani sněhová bouře Emma, která nad ostrovy přinesla silný vítr, kvůli kterému mnohé silnice skončily zcela zaváté sněhem.

Podle meteorologů je aktuální zimní počasí na Britských ostrovech nejhorší za posledních 30 let. Britský Met Office informoval, že oficiálně padl rekord nejnižší teploty pro 24hodinové období během měsíce března.

Někteří motoristé kvůli silným nárazům větru a sněhové vánici zůstali uvěznění přímo ve svých vozech. Policie v hrabství Hampshire musela požádat o pomoc armádu s evakuací lidí z frekventované silnice A31. Asi stovka vozidel zůstala stát na silnici A303 v hrabství Somerset na jihozápadě Anglie, píše server The Independent.

V metropolitním hrabství Velký Manchester řidiči na dálnici M62 přečkali noc. Sedmatřicetiletý Dave Webb agentuře PA sdělil, že je ve svém automobilu uvězněn už deset hodin. „Museli jsme zastavit kolem půl šesté večer. Ještě asi hodinu tu nebyl žádný sníh, ale jen silné poryvy větru,” popsal. Právě kvůli větru musela většina motoristů zastavit, následný příval sněhu je pak na dálnici uvěznil.

02.března 2018 v 08:06, příspěvek archivován: 02.března 2018 v 10:10

Day five of the deep freeze - #StormEmma brings strong winds, causing snow drifts - Public transport severely disrupted - People advised not to travel - 'Major incident' announced in Somerset More: https://t.co/oyVCp2Nfer https://t.co/bGuoNXGIpE

Porod u silnice

Na pomoc se lidem nevydali pouze silničáři a vojáci. Ve městě Milnrow lidé promrzlým řidičům přinesli horké nápoje, jídlo a deky na zahřátí. Nabídli jim také přespání v místním komunitním centru.

Evropu zmrazila „bestie z východu“, v Alpách naměřili minus 37 stupňů

Některé silnice na severu Anglie pokrývala ve čtvrtek večer až 60centimetrová vrstva sněhu. Odpoledne zablokovaly komunikace M66 a A19 hromadné nehody. Jedna žena se kvůli omezení na silnici u Darlingtonu nestihla dostat do nemocnice a porodila přímo vedle vozovky.

Podle webu independent.ie napadlo v Irsku místy i 60 centimetrů sněhu. Poprvé od roku 2010 dostal výraznější sněhovou nadílku Dublin. Další podobnou dávku sněhu už meteorologové neočekávají, dále však v pobřežních oblastech hrozí záplavy. Ty se vyskytly už v pátek například i v jižní části Dublinu.

Podle meteorologů se situace dalších několik dní nezlepší. Ještě v pátek by mělo na většině území sněžit. Ve Walesu a jižní Anglii budou srážky dešťové, kvůli nízkým teplotám by mohly namrzat. Irští i britští meteorologové vydali nejvyšší stupně varování.

Nejhůře Emma zasáhla jih Irska. V tiskovém prohlášení stálo, že představuje „vážné ohrožení života“. Doporučení nevycházet ven už sice přestalo platit, až do pátečního večera však úřady řidičům doporučují, aby nevyjížděli. „Země musí dnes víceméně setrvat v hibernaci“, řekl vicepremiér Simon Coveney. 

V Irsku se neobchodovalo na burze, zavřené byly také všechny školy a většina vládních institucí. Některé školy prý nemusí otevřít ani v pondělí. Ve Skotsku zůstalo zavřených také 15 soudů.

Zrušené lety se dotkly i spojení s Prahou

V Irsku a Británii bylo kvůli počasí v pátek navíc zrušeno celkem 1250 letů. Zcela uzavřená zůstala letiště v Dublinu a v Cardiffu. Letiště ve Skotsku, kde mráz mírně polevil, se otevřela, avšak cestující tam musí počítat se zdržením či rušením letů. 

Omezení se dotkla i spojení s Prahou. Podle stránek Letiště Václava Havla byly zrušeny dva páry letů mezi českou metropolí a Dublinem, dále lety do Londýna (City), Bristolu a Glasgow. Zrušen byl také spoj v 18:35 na Heathrow. 

Nejrušnější železniční nádraží v Británii, londýnské Waterloo, mělo přestat vypravovat vlaky ve 20:00 místního času (21:00 SEČ), avšak BBC už kolem 16:00 SEČ informovala, že ze stanice žádné spoje neodjíždějí.

Spoustu práce teď bude mít stát s odstraňováním následků bouře a úřady varovaly, že do některých míst nemusí pomoc dorazit i několik dní. Po výpadku dodávek elektřiny pro 123 tisíc irských domácností, bylo v pátek odpoledne bez proudu stále ještě 26 tisíc odběratelů. Premiér Leo Varadkar ujistil, že dopravit k lidem potraviny a palivo je nyní prioritou vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video