Boris Johnson | foto: Reuters

Johnson kvůli sporům o brexit rezignoval, diplomacii povede Hunt

  • 309
Britský ministr zahraničí Boris Johnson v pondělí podal demisi a varoval, že Británie skončí po brexitu jako kolonie EU. S premiérkou Theresou Mayovou měl podle oficiálního prohlášení neshody o tom, jak by měl vypadat odchod Británie z Evropské unie. Novým ministrem zahraničí bude dosavadní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

„Dnes odpoledne přijala premiérka rezignaci ministra zahraničí Borise Johnsona. Předsedkyně vlády Borisovi děkuje za jeho práci,“ uvedl úřad Mayové v prohlášení.

Johnson, který je důsledným zastáncem odchodu Británie ze společenství, tak následuje ministra pro brexit Davida Davise a Davisova prvního náměstka Stevea Bakera. Všichni jsou stoupenci takzvaného tvrdého odchodu z EU, tedy bez výrazných kompromisů s Bruselem.

Johnsonův odchod podle britského listu The Guardian nejspíš prohloubí krizi kolem Mayové a zvýší šance, že bude čelit hlasování o nedůvěře. Premiérčini podporovatelé se domnívají, že by hlasování vyhrála. Pokud by ale o důvěru přišla, čelila by výzvě o vedení strany. O to by mohl stát i odstupující Johnson. 

Podle Johnsona se Británie po brexitu stane kolonií EU

Johnson ve svém rezignačním dopise varoval, že se Británie stane po brexitu kolonií Evropské unie. Reagoval tak na nejnovější vyjednávací plán pro odchod země ze společenství, který vláda představila minulý týden.

Johnson v dokumentu hovořil o „umírajícím snu“ o mimořádné příležitosti britského obyvatelstva se díky brexitu osvobodit, protože tento sen „dusí zbytečné pochybnosti o sobě samých“.

Podle něho je patrné, že nový plán představuje britský ústup z původních pozic a že kvůli argumentaci o ochraně ekonomických zájmů se země právně vlastně nikdy neosamostatní. „Opravdu směřujeme ke statusu kolonie,“ upozornil Johnson v textu, který zveřejnil britský politický web Guido Fawkes.

Odstupující ministr dodal, že plánem zachovat volný pohyb zboží si Británie o dost ztíží možnosti uzavírat svobodné obchodní dohody s třetími zeměmi. 

Rovněž kritizoval komplikovaný plán celní politiky, kdy Británie má opustit celní unii, ale zároveň se více méně má chovat dál podle jejích pravidel, což označil za nerealizovatelné. Podle Johnsona je také problematické, že jde o výchozí vyjednávací pozici, takže se dá předpokládat, že Londýn bude muset ustoupit ještě více.

Johnson a Lavrov se pohádali kvůli vměšování do voleb (prosinec 2017):

15. července 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video