Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Zoufalství, nebo naděje? Odysea premiéra Borise začala

  11:37
Boris Johnson se stal novým šéfem Konzervativní strany a britským premiérem. Slibuje, že svou zemi dostane z EU do 31. října. Dokáže však překonat překážky, které „zničily“ Theresu Mayovou? ptá se politolog Alexander Tomský.
Nový britský premiér Boris Johnson promluvil před svým oficiálním sídlem (24....

Nový britský premiér Boris Johnson promluvil před svým oficiálním sídlem (24. července 2019). | foto: AP

Ještě nikdy od války s hitlerismem nebyla britská společnost tak zoufale rozpolcená jako dnes. Při konfliktech s Evropskou unií po demisi Margaret Thatcherové, která odmítla maastrichtskou smlouvu, už padly další dvě premiérské hlavy – Davida Camerona a Theresy Mayové.

Včera nastoupil na kapitánský můstek rozkolísané britské lodě, která míří ven z EU, charizmatický Boris, kterého zvolili do čela Konzervativní strany. Jediný muž v zemi, který je známý podle svého křestního jména, slíbil odchod z Unie děj se co děj a získal 66 procent příznivců, téměř stejný počet toryů, kteří volili brexit. Polovina národa si však nic takového nepřeje.

Tři roky uběhly od památného referenda o vystoupení z EU, léta plná zášti, nevraživosti, tendenčního zpravodajství a časté demagogie na obou stranách. Rozhádaná vláda i parlament se nedokázaly na ničem shodnout. Jedni chtějí z nenáviděné EU vystoupit, druzí ne. Jedni vyhráli plebiscit, druzí prohru neuznali.

Demokratická tradice je však natolik silná, že se Dolní sněmovna ze čtyř pětin zaplněná „obhájci setrvání v Unii“ neodvážila lidové rozhodnutí zrušit a nedokázala je ani obejít, protože mandaríni imperiální byrokracie v Bruselu, jak zastánci anglické suverenity nazývají eurokraty, během handrkování se slabou britskou vládou přifařili k dohodě nesmyslnou doložku o volné vnitřní hranici v Irsku, kterou musela odmítnout, a to dokonce třikrát. Odejít z Unie bez dohody však poslanci nehodlají, protože to považují (podle mne chybně) za ekonomickou katastrofu.

Konzervativní vláda v koalici se Severoirčany disponovala tzv. „pracovní většinou 13 poslanců“. Po zběhnutí mnoha z nich jí zbyli už jen dva a zanedlouho ztratí v doplňovacích volbách dalšího.

Rozkol do značné míry zničil většinový volební systém. Podle průzkumů povstala z mrtvých levicová Liberální strana (23 procent) a masivně ubírá voliče tradičním labouristům, totéž se děje na pravici, kde Strana pro brexit (15 procent) ohrožuje konzervativce. Aritmetika voleb, kde najednou soupeří čtyři strany, tak nabízí paradoxní výsledky. Už to není jen hra dvou velkých partají.

Plný optimismu

Nový milovaný i nenáviděný premiér Boris Johnson srší po zvolení obvyklým optimismem. Nabízí vizi suverénní Británie, jež si svobodně určuje hospodářská pravidla doma i obchodní politiku se světem, a jako každý konzervativní předchůdce slibuje (nerealistické) sjednocení rozděleného národa.

„Unii každopádně k 31. říjnu, kdy končí prodloužená lhůta, opustíme,“ říká. Odmítá, aby parlament podstoupil další potupný reparát odmítnuté smlouvy, a doufá, že vyjedná technický provoz „neviditelné“ irské hranice, jinak Británie vystoupí jednostranně bez dohody a nezaplatí dojednaných
39 miliard liber odstupného. 

Z irského Dublinu i z Bruselu se stále ozývá jen jedno – smlouva platí, změny jsou nepřípustné, žádné nové vyjednávání nepřipadá v úvahu. Situace je tedy patová a do termínu zbývá už jen 98 dní.

Tak či onak, i v politice se každý i zdánlivě neřešitelný střet nějak vyřeší. Pokud vyjednavači EU opravdu uvěří, což je nepravděpodobné, že by se Johnsonovi podařilo odejít bez dohody, bylo by nutné obnovit vnější hranici Unie uprostřed Irska, což by je hospodářsky poškodilo, pak by možná Dublin přistoupil na nějaký kompromis, například na omezenou dobu platnosti oné průchodné hranice a technické řešení.

O podrobnostech konečné obchodní smlouvy se má totiž vyjednávat ještě další dva roky po odchodu Británie z EU. Otázka je, zdali vyjednaná smlouva bez irské pojistky uchlácholí zastánce nezávislosti ve Spojeném království. Ti ji považují za brexit neexit, protože všechna současná i budoucí obchodní a sociální pravidla Unie pod dohledem evropského soudního dvora musí jednou provždy platit. A většině konzervativců jde především o suverenitu, i kdyby to zpočátku něco stálo.

Drama začíná

Johnson momentálně sestavuje značně vyváženou vládu, brexitovou však jen z 50 procent, neboť všechny významné umírněnější protivníky ve straně pominout nemůže. Padlí ministři a mnozí přesvědčení eurohujeři v konzervativní parlamentní frakci přesto vyhrožují, že bez dohody Sněmovna odchod z Unie nikdy neschválí.

Johnson má i tak několik možností: mohl by parlament suspendovat na krátkou dobu před termínem odchodu nebo vyjednávat s Bruselem naoko, obraz neústupné Unie ještě více zdiskreditovat a po termínu by ostrovní říše vypadla z EU automaticky bez dohody. Tak jako tak vše nasvědčuje tomu, že Unie směřuje k nedohodě s Británií. Evropští politici a média se na Johnsona dívají s úšklebkem a často s pohrdáním. Ústupky od nich čekat nelze. Doufají, že si brexit rozštěpená Británie nakonec rozmyslí.

Hrozí také předčasné volby. Opozice v čele s labouristy by mohla v případě hrozby neřízeného odchodu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a stačí několik konzervativních disidentů, aby padla. Charizmatický Johnson by je asi vyhrál. Možná by však lépe udělal, kdyby se nevyčerpával zbytečným a marným vyjednáváním a v době, kdy ještě nic nezkazil, požádal sám občany o mandát proti zrádnému parlamentu elity. Spekulace stranou, jisté je jen jedno, drama začíná.

Žádná „jestli“ nebo „ale“. Brexit bude v říjnu, řekl Boris Johnson:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Přísně chráněná rezidence prezidentů. Fiala v USA bydlel v ikonickém hotelu

19. dubna 2024  19:36

Český premiér Petr Fiala začátek tohoto týdne strávil ve Washingtonu. Hlavním účelem dvoudenní...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...