Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Johnson: Irská pojistka musí z brexitové dohody pryč. EU žádné změny nechce

  14:59aktualizováno  19:28
Jen úplné vyškrtnutí tzv. irské pojistky by umožnilo ratifikaci dohody o podmínkách britského odchodu z Evropské unie. Při svém prvním vystoupení v dolní komoře britského parlamentu to prohlásil nový premiér Boris Johnson. Předpokládáme, že Británie z EU odejde na konci října spořádaně a podle dohody, jejíž text už je dojednán a znovu se otevírat nebude, řekla v reakci mluvčí Evropské komise.

Johnson v parlamentu řekl, že časový limit platnosti irské pojistky nestačí. Ve svém projevu zároveň slíbil občanům Evropské unie, že i po případném brexitu bez dohody budou moci žít a pracovat v Británii. Za misi své vlády označil cíl učinit z Británie „nejlepší místo na Zemi“.

„Musí být jasně pochopeno, že cesta k (brexitové) dohodě vede skrze zrušení (irské) pojistky,“ prohlásil Johnson. Protokol o Irsku a Severním Irsku známý jako irská pojistka se stal hlavní překážkou pro ratifikaci „rozvodové“ dohody v britském parlamentu. 

Cílem mechanismu je zaručit zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, část britských politiků se ale obává, že výsledkem bude trvalé připoutání jejich země ke strukturám EU. 

Johnson vyloučil, že by pro jeho vládu bylo přijatelné zmírnění pojistky dojednáním časového limitu její platnost. Evropská unie přitom tento ústupek v minulosti odmítla a dlouhodobě dává najevo, že bez opatření zabraňujícího obnově kontrol na irské hranici se brexitová dohoda nemůže obejít.

„Doufám, že (zbytek EU) přehodnotí svůj odmítavý postoj ke změnám v dohodě o vystoupení. Pokud tak neučiní, budeme samozřejmě muset odejít bez dohody,“ dodal Johnson. O brexitu je prý připraven s představiteli unie jednat „kdykoli a kdekoli“.

Opoziční vůdce Jeremy Corbyn ve své reakci vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad údajnou absencí brexitového plánu ze strany nového premiéra. Připomněl, že Johnson byl součástí vlády, která se na irské pojistce se zbytkem EU dohodla, a také to, že brexitovou dohodu, kterou nyní označuje za nepřijatelnou, Johnson při třetím hlasování na konci března podpořil.

Šéf labouristů dodal, že jeho strana bude proti brexitové dohodě, která nebude chránit pracovní místa, práva zaměstnanců nebo životní prostředí. „Pokud bude mít (Johnson) sebevědomí na to, aby toto rozhodnutí přenechal lidem, povedeme za takových okolností kampaň za setrvání (v EU),“ uvedl.

Na slova nového britského předsedy vlády už zareagoval i jeho irský protějšek Leo Varadkar. K Johnsonovu výroku o zrušení irské pojistky podle agentury Reuters řekl, že se těší na to, až s ním záležitost probere.

EU: žádné změny v dojednané dohodě nechceme

Evropská komise pracuje s předpokladem, že Británie opustí Evropskou unii na konci října spořádaně a podle podmínek dohody o vystoupení, jejíž text už byl dojednán a o kterém se znovu vyjednávat nebude. V reakci na slova nového britského premiéra Borise Johnsona, že s EU dojedná „novou a lepší dohodu“, to řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová. 

Zopakovala ale, že unie je připravena na změny textu politické deklarace definující, jak si Londýn a EU přejí uspořádat své vzájemné vztahy do budoucna.

Pozice unijní strany se podle mluvčí nemění ani v otázce takzvané irské pojistky z „rozvodové smlouvy“, kterou Johnson ve středu jednoznačně odmítl jako nedemokratickou hned ve svém prvním veřejném vystoupení ve funkci před premiérským sídlem na Downing Street číslo 10. „Očekáváme, že Spojené království dostojí svému závazku vyhnout se standardní hranici a zároveň zajistit udržení Irska na (unijním) vnitřním trhu,“ poznamenala.

Připomněla také, že ačkoli EU si případný britský odchod bez dohody nepřeje, připravuje se na takovou situaci už řadu měsíců. Očekávaný negativní dopad podobného vývoje by byl podle ní proporčně větší pro Británii než pro ostatních 27 zemí Evropské unie. Mluvčí uvedla, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by měl s Johnsonem hovořit „velmi brzy“, přesný termín pravděpodobného telefonátu však podle ní ještě nebyl potvrzen.

Měsíce domlouvaná dohoda o vystoupení upravující okolnosti samotného brexitu, kterou se bývalé premiérce Therese Mayové opakovaně nepodařilo prosadit v britském parlamentu, se kromě řešení situace na irsko-severoirské hranici týká zachování práv unijních občanů v Británii a Britů v EU či ustavení následného přechodného období. 

To by trvalo do konce stávajícího víceletého finančního rámce a Britové by podle dohody také měli dál do poklady EU přispívat tak jak slíbili, aby na brexit nedoplatily ostatní unijní země. Johnson už ale naznačil, že by Londýn mohl své příspěvky pozastavit, dokud změny v dohodě nevyjedná.

„Nehodlám komentovat každý řádek jeho projevů... Dokud je Británie členskou zemí, má všechna práva i povinnosti, a to včetně placení účtů,“ podotkla Andreevová s tím, že pro případ brexitu bez dohody má EU připravený postup.

Johnsonovi volal i šéf Evropské komise Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v telefonátu Johnsonovi zopakoval, že brexitová dohoda, kterou vyjednala Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová, je nejlepší a jediná možná. Na twitteru to uvedla mluvčí komise Andreevová. Juncker podle ní rovněž Johnsonovi sdělil, že Brusel prozkoumá všechny případné britské návrhy, pokud budou v souladu s dohodou o rozluce.

Oba politici si podle ní vyměnili telefonní čísla a slíbili si, že zůstanou v kontaktu.

Juncker podle Andreevové také připomněl, že Evropská unie je připravena na změny textu doprovodné politické deklarace definující, jak si Londýn a EU přejí uspořádat své vzájemné vztahy do budoucna.

Rovněž hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier v dopise zástupcům 27 členských států podle BBC napsal, že Johnsonův požadavek na změnu brexitové dohody je nepřijatelný. Johnsonův parlamentní projev označil za „poměrně bojovný“. Evropská unie se podle něj musí připravit na brexit bez dohody, ačkoli to není scénář, který si přeje.

Barnier zmínil také „mnoho silných reakcí“ na Johnsonův proslov a dodal, že unie „musí za těchto okolností pečlivě sledovat další politické a ekonomické reakce a vývoj ve Spojeném království“. Komentátor britského deníku The Guardian považuje Barnierova slova za znamení toho, že v unii roste přesvědčení o tom, že Británie míří k předčasným volbám.

Co se zatím stalo po nástupu Johnsona

Johnson po středečním nástupu do Downing Street 10 velmi rychle obměnil složení vlády. Média jeho kroky označovala za revoluci, brutální čistku či dokonce masakr. Celkem 17 členů kabinetu v rámci rekonstrukce odešlo nebo bylo vyměněno, přičemž do čela ministerstva vnitra či zahraničí nastoupili zapřisáhlí příznivci odchodu z EU. Jedním z hlavních Johnsonových poradců se pak stal Dominic Cummings, tedy strůjce úspěšné kampaně před referendem o členství Británie v unii.

Ke jmenování do čela vlády už Johnsonovi pogratuloval také český prezident Miloš Zeman, který nového předsedu vlády označil za vzdělaného a charismatického státníka. „Jsem přesvědčen, že Velká Británie, která dnes stojí před náročným úkolem, potřebuje ve svém čele silnou osobnost, která se nebojí vést. Proto mě nesmírně těší, že jste byl premiérem jmenován právě Vy,“ napsal Zeman v telegramu.

Podle řady komentátorů Johnson při svém prvním vystoupení v Dolní sněmovně v roli premiéra obstál, to však nic nemění na Parlamentní matematice, která mu bude komplikovat vládnutí stejně jako tomu bylo u jeho předchůdkyně Theresy Mayové. 

Hlasovací většina konzervativců a jejich partnerů ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) aktuálně činí pouze čtyři křesla. Za týden by se mohla ztenčit na tři po doplňovacích volbách ve Walesu, které podle průzkumů přinesou další křeslo opozičním Liberálním demokratům. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...