Zdravotní sestra Jenny McGee ošetřovala britského premiéra Borise Johnsona...

Zdravotní sestra Jenny McGee ošetřovala britského premiéra Borise Johnsona (uprostřed) poté, co se nakazil covidem. Snímek pochází z oslav 72. výročí vzniku zdravotnického systému NHS. (5. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Chybí úcta, mám toho dost. Sestra, jež pečovala o Johnsona, dala výpověď

  • 62
Zdravotní sestra, která se loni na jednotce intenzivní péče starala o britského premiéra Borise Johnsona nakaženého covidem, dala výpověď. Řekla, že už má dost toho, jak vláda přistupuje ke zdravotnickým pracovníkům. „Nemáme úctu ani mzdu, kterou zasluhujeme,“ kritizuje zdravotnice. Míří třeba na jednoprocentní zvýšení platů pracovníků ve zdravotnictví.

Jenny McGeeová z Nového Zélandu byla jednou ze sester, jejíž příkladnou péči Johnson loni v dubnu jmenovitě vyzdvihnul po svém pobytu v nemocnici, kde se zotavoval z těžkého průběhu nemoci covid-19. 

Existoval plán pro případ, že zemřu na koronavirus, přiznal Johnson

Prohlásil, že mu pracovníci zdravotnického systému NHS zachránili život. K Johnsonově potupě však McGeeová nyní NHS opouští, uvedla agentura Reuters. 

Zkritizovala přitom způsob, jakým její bývalý pacient a jeho kabinet přistupují ke zdravotnickým pracovníkům. „Nemáme úctu ani mzdu, kterou zasluhujeme. Už toho mám dost, tak jsem dala výpověď,“ citovala řada britských médií z dokumentu o pandemii televize Channel 4, který se bude vysílat 24. května.

Podle listu McGeeová narážela na vládou navrhované jednoprocentní zvýšení platů pracovníků NHS, které Johnsonovi kritici i odbory označují za výsměch těm, kteří bojují s pandemií covidu-19.

„Mnoho sester cítilo, že vláda neposkytovala příliš účinné vedení - nerozhodnost, tolik mnohoznačných prohlášení. Bylo to velice znepokojivé,“ komentovala McGeeová celkovou vládní reakci na pandemii.

Johnsonova kancelář věc nekomentovala. Uvedla pouze, že vláda „učiní vše, co je v jejích silách, aby podpořila“ pracovníky NHS. „Jsme krajně vděčni za péči, kterou pracovníci NHS poskytovali zvláště během pandemie,“ uvedl Johnsonův mluvčí. 

„Proto byli vyjmuti ze zmrazení platů ve veřejném sektoru, k němuž jsme přistoupili v důsledku složité hospodářské situace způsobené pandemií,“ dodal.

27. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video