Britský premiér Boris Johnson (16. listopadu 2021)

Britský premiér Boris Johnson (16. listopadu 2021) | foto: Reuters

Johnson měl za lockdownu i oslavu narozenin. Jeho večírky už se zabývá policie

  • 39
Britský premiér Boris Johnson měl na jaře 2020 během lockdownu narozeninovou oslavu. V úterý to uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Kancelář předsedy vlády informace popírá, Johnsonovými večírky se už nicméně začíná zabývat i policie.

Londýnská metropolitní policie už potvrdila, že „vyšetřuje množství událostí, které se konaly v Downing Street a Whitehallu v posledních dvou letech, a to v souvislosti s možným porušením covidových pravidel“. 

„To ještě samozřejmě neznamená, že budou v každém případě a všem dotčeným nutně uděleny pokuty,“ upozornila policejní komisařka Cressida Dicková s tím, že další informace zatím nebude policie poskytovat.

Narozeninová oslava je nicméně další ze série nedodržování vlastních pravidel, která na Johnsona praskla. Celkem už jde o deset takových akcí.

Televizní stanice ITV uvedla, že se na organizaci večírku z 19. června odpoledne, při němž se podával dort a zpívalo Happy Birthday, údajně podílela premiérova manželka Carrie Johnsonová. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo zúčastnit až třicet lidí.

Předseda vlády se kvůli bobtnajícímu skandálu potýká se vzpourou některých konzervativních poslanců a aféru vyšetřuje i vládní úřednice Sue Grayová. Výsledek jejího vyšetřování se očekává tento týden.

„Skupina zaměstnanců, kteří ten den pracovali v čísle deset, se po schůzce krátce sešla ve vládním sále, aby popřála premiérovi k narozeninám. Byl tam méně než deset minut,“ tvrdí Johnsonova kancelář. Číslo deset je označení pro úřad premiéra v Downing Street.

Podle informací televize však pobývali v premiérově rezidenci předchozího večera jeho rodinní přátelé. Johnsonova kancelář toto tvrzení také popřela. „Je to naprosto nepravdivé. V souladu s tehdejšími pravidly premiér ten večer hostil malý počet rodinných příslušníků venku,“ řekl mluvčí.

Na dotaz, zda se premiér domnívá, že porušil zákon, mluvčí podle agentury Reuters odpověděl: „Je dobré říct, že ne.“ Sám Johnson v úterý řekl, že policejní vyšetřování vítá. Potvrdil, že interní vyšetřování sdílí zjištění s policií. 

„A tak vítám rozhodnutí metropolitní policie provést své vlastní vyšetřování, protože se domnívám, že pomůže poskytnout veřejnosti objasnění, které potřebuje, a pomůže za tím udělat tlustou čáru,“ prohlásil premiér v parlamentu.

Johnson čelí vzpouře svých poslanců. Adeptů na křeslo premiéra je několik

ITV připomněla, že premiér devět dní před údajnou oslavou šestapadesátých narozenin požádal na tiskové konferenci veřejnost, aby „byla i nadále zdrženlivá a respektovala pravidla, která mají zajistit bezpečnost nás všech“. 

Jako bumerang se tak nyní Johnsonovi vrací i známá odpověď na dopis sedmileté Josephine, která premiérovi tři měsíce před jeho párty napsala, že „rodiče budou asi muset zrušit mou narozeninovou oslavu“.

„Ale mně to nevadí. Chci, aby byli všichni v pořádku,“ dodala holčička, která slavila sedmé narozeniny právě v den, kdy premiérovi psala svůj dopis. „Dál tvrdě pracujte, abychom se všichni měli dobře. Myjete si ruce?“ zajímalo také malou Britku.

Johnson jí až loni odepsal, že je mu to velmi líto. Dívku však pochválil za příkladné chování. „Všichni musíme splnit svůj díl, abychom ochránili (zdravotnický systém) NHS a zachránili životy. To je přesně to, co ty děláš, takže velmi dobře!“ vzkázal Josephine.

Ovdovělá královna seděla sama, ale u Johnsona se předtím pilo až do rána

Ubezpečil ji také, že až jednou covid skončí, „rozhodně“ bude moci mít svou párty. Johnson pak oba dopisy také zveřejnil na sociálních sítích a přidal hashtag #BeLikeJosephine (buď jako Josephine).

„Je to další důkaz toho, že máme premiéra, který se domnívá, že pravidla, která vytvořil, pro něj neplatí,“ uvedl předák opozičních labouristů Keir Starmer. „Nemůžeme si dovolit pokračovat s touto chaotickou vládou bez kormidla. Premiér rozptyluje pozornost národa a musí odejít,“ prohlásil.

Bývalý labouristický premiér Gordon Brown pak míní, že Johnsonovo selhání je morální problém. „Ve stejné době (jako se konal večírek) jsem nemohl jít na pohřeb svého blízkého příbuzného. Nemohl jsem navštívit umírajícího přítele v nemocnici a v takové pozici byly tisíce a tisíce rodin. Toto proto není politický problém, ale morální – zda standardy, jejichž dodržování po lidech vyžadujete, jsou ty, které jste připraven dodržovat vy sám,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video